Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Hallqvist arbetar som trafikpolis i Vänersborg. Bild: Edvin Bergström
Anders Hallqvist arbetar som trafikpolis i Vänersborg. Bild: Edvin Bergström

Polisernas insamling - en miljon till avlidna livvakternas familjer

Stiftelsen Blåljus i samverkan startades upp 2017 för blåljuspersonal som avlidit eller skadat sig i yrket. Insamlingen till de livvakter som avled i bilolyckan med Lars Vilks har på två dagar fått in över en miljon kronor. Pengar som går till att stötta familjerna och anhöriga.
– Det är fantastiskt. Det är inte pengarna som är det viktigaste, det är stödet som de anhöriga får från allmänheten, säger Anders Hallqvist.

Stiftelsen Blåljus i samverkan har sitt säte i Kungsbacka och startades av poliserna Jonas Borgström från Åsa, Anders Hallqvist från Uddevalla och ambulansvårdaren Per Johansson från Stockholm. Syftet är att uppmärksamma den utsatthet som finns i yrket. Det började redan 2015 men då var det framför allt blåljuspersonal som stöttade varandra genom insamlingar.

– Vi hade flera kollegor som omkom i yrket. Det är ju inte bara olycksfall utan attacker. Vi måste få stopp på det här, vi är en sköld för att skydda allmänheten, men vi har också en familj som man vill komma hem till efter man har slutat för dagen, säger Anders Hallqvist.

LÄS MER: Kungsbackapolisen varnar för att viltolyckorna ökar

Utsattheten i yrket

För fyra år sedan startade de upp stiftelsen, för att samla in pengar till anhöriga och familjer till de som avlidit eller skadats i tjänsten. Det är kollegor till den förolyckats som hör av sig till stiftelsen och anhöriga måste alltid vara tillfrågade först.

– Det är ett ideellt arbete och syftet är utsattheten i yrket. Det är många som någon gång under sitt yrkesliv funderar över om det är värt riskerna men det stödet man får, både från kollegor men också från allmänheten, kan göra att man känner att man inte ska ge vika och att man behövs i sitt jobb. Det är tack vare det här stödet.

LÄS MER: Kungsbackapolisen hedrade sin döda kollega: ”En fruktansvärd händelse”

”Bara skicka ett hjärta i kommentarsfältet”

Insamlingen till de livvakterna som avled i bilolyckan med Lars Vilks har redan samlat in över en miljon kronor, efter bara två dagar.

– Många vill visa sitt stöd i det här. En del är såklart det ekonomiska, att man just nu klarar sig ekonomiskt och inte behöver tänka på vad en begravning kostar, säger han och fortsätter:

– Men det viktigaste är stödet man får. Det är otroligt viktigt. Det spelar ingen roll om man skänker fem kronor eller 100 kronor. Eller bara skicka ett hjärta i kommentarsfältet som de anhöriga ser, om man inte har möjligheten att skänka pengar. Det är inte pengarna som är det viktigaste. Den lilla kommentaren betyder oerhört mycket.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.