– Det här är inga vanliga missbrukare som slår sönder rutan för att komma in utan de här är sofistikerade och ofta väldigt tekniskt kunniga, säger Urban Svahn, gruppchef för brottssamordningen i region Väst.
– Det här är inga vanliga missbrukare som slår sönder rutan för att komma in utan de här är sofistikerade och ofta väldigt tekniskt kunniga, säger Urban Svahn, gruppchef för brottssamordningen i region Väst. Bild: Lexus

Polisens varning: Internationell stöldliga stjäl lyxbilar

Sedan mars i år har nästan 40 bilar av det exklusiva märket Lexus stulits i Sverige. Polisen misstänker att det är en internationell stöldliga som står bakom stölderna – och Halland är särskilt drabbat.
– Det här är inga vanliga missbrukare som slår sönder rutan för att komma in utan de här är sofistikerade och ofta väldigt tekniskt kunniga, säger Urban Svahn, gruppchef för brottssamordningen i region Väst.

ANNONS
|

Under våren och sommaren har totalt 37 bilar av märket Lexus, modell RX450H, årsmodell 15 och framåt, stulits i Sverige. Brottsligheten tog fart i södra Sverige under våren för att sedan sprida sig till Västsverige och Stockholm. I Västsverige är det Göteborg, Fyrbodal och Halland som drabbats värst av stölderna.

Polisen misstänker att det är en internationell stöldliga som är i farten och uppmanar nu ägare av bilar av det märket att vara extra uppmärksamma.

LÄS MER:Fredrik hittade misstänkt granat i Kungsbackaån

Tekniken som rånarna använder sig av är minst sagt tekniskt avancerad, berättar Urban Svahn som är gruppchef för brottssamordningen i region Väst. Oftast är det två gärningsmän, varav en som har en ryggsäck med en mottagare som söker upp bilnyckeln i huset som bilen står vid.

ANNONS

– Då rör man sig runt huset och när ryggsäcken så att säga hittar nyckeln inne i huset så söker den upp nyckelns identitet och för över den till ryggsäcken, som i sin tur för över det till en mottagare som är gärningsman nummer två, som står vid bilen. Då tror bilen att han har aktuell nyckel i sin hand och låter honom komma in i bilen. Då kan man också trycka igång bilen och starta den, säger han.

Urban Svahn förklarar också att gärningsmännen ofta har en ryggsäck med en störsändare som gör att bilens signaler som signalerar om att bilen är stulen slås ut.

LÄS MER:Jimmy Karlsson från Fjärås voltade ner i ravinen med bilen: ”Jag har haft änglavakt”

Efter det kan gärningsmännen obehindrat köra vidare till en ankarplats där de ofta slaktar bilen i delar.

– Ofta finns det köpare som redan står beredda utomlands och ska ha delarna. Därför är det ofta en och samma modell, säger Urban Svahn.

Internationell liga

I den här typen av fall är det nästan uteslutande internationella ligor som begår brotten, enligt Urban Svahn.

– Ärligt talat så har jag inte träffat på en svensk liga som gör såhär. Ofta finns det en svensk anknytning, att det är någon från något land i vårt närområde som bor i Sverige så kommer det hit landsmän och utför brotten.

ANNONS
Urban Svahn är gruppchef för brottssamordningen i region Väst.
Urban Svahn är gruppchef för brottssamordningen i region Väst. Bild: Privat

För att förebygga och förhindra brotten lyfter Urban Svahn samarbetet mellan EU-länderna som en nyckel. Medlemsländernas underrättelseorgan ger varandra information om när den här typen av brottslighet ökar på kort tid.

– Nu till exempel går vi ut till de andra EU-länderna och säger att ”nu är det hos oss det är problem”. Då kan de vara beredda i Tyskland eller Danmark. Om de inte redan har haft det är det troligt att det dyker upp hos dem sen, säger Urban Svahn.

Råd till bilägare

Det finns flera knep som man som privatperson kan använda sig av för att försvåra för stöldligorna. Bland annat en speciell typ av burk med ett skydd som man kan lägga nyckeln i för att stoppa tjuvarna från att hitta den med sökaren.

– Då kan man sova lugnt om natten, säger Urban Svahn.

LÄS MER:Polisen om granatfynden – det här ska du inte göra

Ett annat alternativ är att investera i en rattkrycka som sitter på snedden över ratten.

– För då blir det ett jäkla jobb för dem, då måste de börja bryta och bända, det gillar de inte.

Urban Svahn rekommenderar att ägare till premiumbilar kontaktar Larmtjänst, som är en branschorganisation för sakförsäkringsbolagen och som har som syfte att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet och hitta stulen försäkrad egendom.

ANNONS

– Gör man det lite krångligt för brottslingen, då tvekar de ofta. Så det finns goda råd att hämta från Larmtjänst, säger Urban Svahn.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS