Polisen utreder just nu flera brott. Det rör det sig om ett våldtäktsförsök och sexuella ofredanden. Arkivbild.
Polisen utreder just nu flera brott. Det rör det sig om ett våldtäktsförsök och sexuella ofredanden. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Polisens experter jagar sexbrottsling: ”Var lite mer på vakt”

Tre flickor i kommunen har på kort tid utsatts för sexuella ofredanden. Samtliga offer är i mellanstadieåldern. Nu kopplas polisens rotel för grova brott in i jakten på gärningsmannen.

ANNONS
|

Det började med ett överfall på Hammerö i Kungsbacka den 15 juni. Gärningsmannen försökte dra med sig en flicka i tolvårsåldern, men hon lyckades ta sig loss och springa från platsen.

Sedan inträffade ytterligare ett, nära Fjordskolan i Onsala den 22 juli. Även då lyckades flickan ta sig loss. Hon hade också en kompis med sig vid tillfället.

I onsdags, den 10 augusti, var det dags igen då en flicka vid 14-tiden utsattes för ett sexuellt ofredande vid Åsa gårdsskola.

Enligt uppgifter till Kungsbacka-Posten har polisen vid minst ett tillfälle tagit offrets kläder i beslag för att försöka hitta gärningsmannens dna.

ANNONS

Polisen: ”Kan inte utesluta samband”

Polisen ser likheter mellan händelserna. Bland annat stämmer signalementet överens vid minst två av tillfällena.

Christer Fuxborg, presstalesperson polisregion Väst.
Christer Fuxborg, presstalesperson polisregion Väst. Bild: Polisen

– Vi har haft några liknande händelser i närtid och då kan vi inte utesluta samband mellan det ena eller det andra, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Polisen tittar även på fler händelser ännu längre tillbaka i tiden. Bland annat om det finns kopplingar till överfall som skedde i Varberg förra året.

– Det behöver inte bara vara i Halland utan även Västra Götaland. Personen kanske rör på sig lite i området.

Polisens avdelning för grova brott påkopplad

Polisens rotel för grova brott har nu kopplats in i jakten på gärningsmannen. Utredningen leds dock fortsatt av polisen i Kungsbacka.

– Vi ger ibland råd och dåd, bland annat om man skulle se en serie. I det här fallet bistår vi med en del råd. Det är allt jag vill säga, säger Cecilia Bergsten, chef för polisens rotel för grova brott.

Polisens uppmaning: Prata med ditt barn

Polisen uppmanar alla i Kungsbacka till att nu vara mer uppmärksamma. De vill gärna att man fortsätter skicka in tips via 114 14.

– Var lite mer på vakt än vanligt, gör iakttagelser och notera avvikande beteende, säger Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen.

Avvikande beteende kan till exempel vara någon som flackar med blicken, undviker ögonkontakt, vänder och vränger på sig onaturligt eller på något sätt försöker gömma sig. Personerna som utför den här typen av brott är dessutom väldigt bra på att manipulera.

ANNONS

– De kan till exempel säga att ens föräldrar har blivit skadade, hamnat på sjukhus och att man måste följa med. Det är viktigt att man är ytterst kritisk här och inte gör det. Säg att du vill prata själv med polisen, din storebror eller lärare.

Polisen uppmanar alltså till att man ska prata med sina barn.

– Ju mer man pratar om sådana här tråkiga saker desto mer förberedda är de. Nu när barnen börjar komma tillbaka till skolan kan det finnas en tendens att bli mer. Och om vi kan hjälpas åt tillsammans då kan vi rädda potentiella situationer eller komma den här på spåret, säger Christer Fuxborg.

De här sexbrotten har begåtts i närtid:

15 juni vid lunchtid, Hammerö, Kungsbacka, våldtäktsförsök.

22 juli vid 14-tiden, Fjordskolan, Onsala, sexuellt ofredande.

10 augusti vid 14-tiden, Åsa gårdsskola, sexuellt ofredande.

LÄS MER:Många tips efter överfallet i Hammerö – men ännu ingen gripen

LÄS MER:Locket på i utredningen av våldtäktsförsöket i Hammerö

LÄS MER:Ung flicka antastad vid gångtunnel – kan ha kopplingar till våldtäktsförsök

ANNONS