Polisen söker vittnen efter inbrottet på Elof Lindälv gymnasium

I måndags upptäckte personalen på Elof Lindälv gymnasium att skolan utsatts för ett omfattande inbrott. Upp till 20 datorer har konstaterats saknade och eleverna har tvingats ha distansundervisning den efterföljande tiden – nu efterlyser polisen vittnen till händelsen.
– Alla tips vi kan få in är vi tacksamma för, säger Lars Liffner, förundersökningsledare på polisen.

ANNONS
|

Det var när personalen kom till Elof Lindälv gymnasium tidigt på måndagsmorgonen som de upptäckte att något inte stämde. Inne i skolan hade upp till 26 rum brutits upp och flertalet datorer och telefoner saknades.

De tog snabbt beslutet att all undervisning skulle ske på distans och de elever som redan hunnit ta sig till skolan skickades hem i dörren. Strax därefter anlände polisen som inledde en teknisk undersökning på platsen.

Skolan var fortsatt stängd under tisdagen men under onsdagen kunde undervisning på plats återupptas. De dörrkarmar som brutits upp hade också hunnit åtgärdas under tiden.

– De har ordnat dörrarna under gårdagen, min dörr går nu att både låsa och stänga. Alla är glada att vara tillbaka och det är en god stämning här. Lärarna som förlorat sina datorer har sedan i går kunnat hämta ut gamla som fortfarande går att använda. Nu gäller det att beställa nya framöver, säger Lisa Jönsson, rektor på skolan.

ANNONS

LÄS MER:Inbrott på Elof Lindälvs gymnasium – elever skickas hem

Upp till 20 datorer saknas

Enligt biträdande gymnasiechefen Cecilia Fossan har de påbörjat en inventering av hur omfattande skadan av inbrottet har blivit. Hittills har de åtminstone kunnat konstatera att upp till 20 datorer stulits och flertalet telefoner, men en slutlig siffra återstår att få fram.

Trots att inbrottet orsakat stor skada har ändå undervisningen kunnat fortsätta utan större påverkan.

– Det har ändå gått bra, trots att vi har varit ganska utsatta på min egen enhet. Sen är det alltid tråkigt när det händer, så onödigt, men så är det ju alltid när det begås brott, säger Lisa Jönsson.

”Någon har dröjt sig kvar”

Enligt polisens förundersökningsledare Lars Liffner arbetar man fortfarande aktivt med utredningen. Det man hittills vet är att inbrottet förmodligen inträffade någon gång under fredagseftermiddagen.

– Vid ett visst klockslag så låses skolans entrédörrar automatiskt, sen tar det lite tid innan det larmas på. Teorin är just nu att det ska ha skett någon gång mellan att all personal lämnat och att dörrarnas larm aktiverats. Någon eller några kan ha dröjt sig kvar i byggnaden, säger han.

Gärningsmännen misstänks sedan ha lämnat innan larmet slogs på, men att ingen ska ha sett vad som pågick förvånar förundersökningsledaren.

– Det kan man ju tycka är konstigt för det är ändå fortfarande ljust ute. Men lämnar man på baksidan kan man kanske gå obemärkt förbi, säger Lars Liffner.

ANNONS

LÄS MER:Eleverna om inbrottet på Elof Lindälvs gymnasium: ”Jävla omoget”

Söker efter vittnen

Om det rör sig om en eller flera gärningsmän är heller inte helt fastslaget. Polisen har i dagsläget inget belägg för att det är flera, men menar att det är många rum som hunnit brytas upp.

Nu efterlyser polisen därför fler eventuella vittnesiakttagelser från händelsen.

– Om man har sett något kan man höra av sig till polisens telefon på 114 14. Alla tips vi kan få in är vi tacksamma för, sen får vi avvakta tills den tekniska undersökningen är klar och se vad den ger, säger han.

På brottsplatsen har polisen kunnat säkra flertalet eventuella spår, men vad det rör sig om vill Lars Liffner inte säga.

– Vad det är vill jag inte gå in på, sen eftersom vi är beroende av det kriminaltekniska laboratoriet NFC är det oklart när vi får besked och om de leder oss vidare, säger han.

ANNONS