Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Polisen: Så skyddar du dig mot lägenhetsbedrägerier

På grund av den rådande bostadsbristen ser bedragarna sin chans att utnyttja människor som är i behov av en bostad.
Polisen listar vad man ska tänka på innan man tackar ja till ett nytt hem.
– Är det för bra för att vara sant då är det ett varningsflagg och något som är tokigt, säger polisen Fredrick Boström.

På sin hemsida listar polisen att man bland annat ska se upp för de uthyrare som vill ha betalt för flera månader eller kräver stora summor i förskott.

– I och med att bostadsmarknaden ser ut som den gör är det också lukrativt att göra bostadsbedrägerier, säger Fredrick Boström, biträdande chef på bedrägerisektionen i polisregion väst och fortsätter:

– Människor har ett stort behov av att hitta en bostad och oftast rör det sig om rätt så mycket pengar. Det kan röra sig om 10 000-50 000 kronor.

LÄS MER: Stand up paddle – sommarens trendiga vattenaktivitet

Lägenheter som inte finns hyrs ut

Enligt polisen kan ett lägenhetsbedrägeri se ut på flera olika sätt.

– Det vanligaste sättet är att de annonserar ut att det finns en bostad ledig och sedan svarar folk på det. Det kan vara på svenska sajter men även utländska, där man bland annat annonserar ut semesterboende.

Polisen Fredrick Boström berättar också att det har hänt att hyresgästen tror att den fått en lägenhet, men när de kommer till platsen finns det ingen där.

– Vi hade ett sådant ärende förra året. Det var en boende som hade sagt upp sin lägenhet i Stockholm för att flytta till Göteborg. När den boende var på plats i Göteborg så fanns det ingen lägenhet här.

LÄS MER: Okända vandaler eldade upp Tjolöholms nya grillplats: ”Vad som helst kunde hänt”

Din bostad kan användas för bedrägerier

Det händer också att bedragarna använder andras bostäder. Till exempel kan de ha kopierat en befintlig annons och gjort till sin egen.

– Vid de fall kan den riktiga bostadsinnehavaren komma att bli nerringd av massa människor som är arga och ledsna, säger Fredrick Boström.

LÄS MER: Man döms för narkotikabrott – körde påverkad

Oftast är det fler än en person som drabbas av denna typen av bedrägerier.

– Det blir väldigt många brott varje gång. De gör en serie brott och på så sätt får in större summor pengar. Folk letar febrilt efter någonstans att bo. Därför tar man ibland en chansning och vill tro att det är sanning.

Dock går det inte säga vem som är den typiska bedragaren. Utan enligt Fredrick Boström handlar det om människor som behöver pengar.

LÄS MER: Restaurang Hegli begär skadestånd från kommunen – ”Vi har tappat omsättning”

Det här är varningssignalerna: ”Tänk till”

De krävs ett tillstånd från fastighetsägaren för att få hyra ut sin lägenhet, och det spelar ingen roll om det är en hyres- och bostadsrätter.

Och för att skydda dig mot ett bedrägeri kan du bland annat kräva legitimation från uthyraren och även ett hyreskontrakt.

– Om det är för bra för att vara sant – tänk till. Gör en koll med bostadsrättsföreningen om den får hyras ut i andra hand. Och betala inte i förskott. Se lägenheten innan betalningen görs.

En annan varningssignal är om man ombeds skicka betalningen till någon annan. Uthyraren kan i vissa fall ursäkta sig med att den inte har till exempel Swish.

– Gör en kontroll så du vet att det går till den personen som är lägenhetsinnehavare. Du kan också bli ombedd att överföra pengar till exempelvis en sambo, fru, pappa eller son, avslutar Fredrick Boström.

LÄS MER: Nu äter Tobias första glassen efter ”16 weeks of hell”

Så skyddar du dig

• Kontrollera med fastighetsägaren att personen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd för andrahandsuthyrning. Var försiktig när uthyraren skickat e-post med länkar till fastighetsägaren. Det finns bedragare som har skapat falska hemsidor med telefonnummer som har gått till en kumpan.

• Kontrollera motpartens uppgivna namn och sök själv fram telefonnumret. Är det samma uppgifter som i annonsen? Ring upp och kontrollera uppgifterna.

• Kräv legitimation på uthyraren och ett hyreskontrakt.

• Betala aldrig i förskott innan du har fått se lägenheten och kontrakt är påskrivet. Att vilja ha förskottsbetalning innan uthyraren träffat dig tyder på bedrägeri, vem vill hyra ut åt någon man inte träffat? Speciellt om det råder bostadsbrist och säljarens marknad.

• Var vaksam om uthyraren befinner sig utomlands eller inte kan träffas och ändå kräver förskott.

• Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster.

• Ta gärna med en vän eller anhörig när en lägenhet visas. Fyra ögon kan lättare genomskåda ett bedrägeri.

Källa: Polisen.se

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.