Polisen om kniv i bil: ”Omständigheten avgör”

I samband med en artikel i Kungsbacka-Posten nyligen där en man noterades för att ha en mattkniv i sin bil, uppstod reaktioner på sociala medier. Många påpekade att de ofta har kniv i sitt fordon. Men vad gäller?
– Det är omständigheten runt omkring som avgör hur bedömningen blir, säger Jenny Andersson, tf gruppchef vid utredningsavdelningen i Kungsbacka.

ANNONS
|

Det var i mitten av juni som en man i 40-årsåldern stoppades för kontroll i Fjärås. Inledningsvis var misstanken att mannen var påverkad av narkotika, vilket senare visade sig inte var fallet. Däremot hade mannen en mattkniv i bilen vilket ledde till en anmälan om brott mot knivlagen. Mannen erkände det brottet, men hävdade att det var en jobbkniv som han hade förvarad i bilen.

Efter att artikeln publicerades trillade det in en strid ström av kommentarer på sociala medier där många påpekade att de ofta eller alltid har kniv med sig i bilen.

”Alla ska ha en kniv tillgänglig i bilen. Man skall snabbt kunna skära av säkerhetsbälte vid olycka eller kunna hjälpa någon annan!” skriver en person.

ANNONS

”Utan att känna till situationen på något sätt funderar jag på hur man får hem en matt/mora/kökskniv till sitt hem om man köper en ny? Skall den vara inslagen i paket?” skriver en annan.

Kan spela roll

Enligt första paragrafen i knivlagen är det förbjudet att bära kniv på allmän plats, samt även att ha kniv i fordon på allmän plats. Men i regel är det sammanhanget som avgör, enligt Jenny Andersson på polisen i Kungsbacka.

– Kniv får man ju inte ha. Lagen är skriven på ett sådant sätt. Men det är ofta omständigheterna runt omkring som avgör hur bedömningen blir. Vad syftet är med att ha kniven med sig till exempel, säger hon.

Kan det spela roll om personen som stoppas har en historik i brottsregistret?

– Nja, nej det skulle jag inte säga. Visst, om personen i fråga är dömd sedan tidigare så kanske det kan spela roll, men det är sammanhanget och situationen som avgör, säger Jenny Andersson.

Innehavarens behov och övriga omständigheter, exempelvis i samband med yrkesutövning, kan innebära att det är befogat att bära kniv på offentlig plats, enligt knivlagen. Men att ta med sig kniven ut på allmän plats efter jobbet anses inte vara okej. Obs, genrebild.
Innehavarens behov och övriga omständigheter, exempelvis i samband med yrkesutövning, kan innebära att det är befogat att bära kniv på offentlig plats, enligt knivlagen. Men att ta med sig kniven ut på allmän plats efter jobbet anses inte vara okej. Obs, genrebild. Bild: Daniel Blomqvist

Får inte bära kniv efter jobbet

Dock bör även personer som använder kniv i yrket vara medvetna om att knivlagen är tydlig, enligt polisen.

– Jag skulle säga såhär, att om vi stoppar en person mitt på dagen som använder och behöver kniv i sin profession, så är det normalt inget konstigt. Men om samma person går ut efter jobbet och kanske slår sig ner på en restaurang med kniv på sig så är det inte okej, säger Jenny Andersson.

ANNONS

LÄS MER:Ung kvinna misstänks för grov narkotikasmuggling

LÄS MER:Polisens tekniker har undersökt bränderna: ”Har betänksamheter”

ANNONS