Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Polisen fann 80 kilo cannabis i Kungsbacka – nu avslöjas ligan

Den svenska och spanska polisen har slagit till mot en knarkliga från Sverige som forslat mängder av narkotika mellan länderna. Ett beslag på 80 kilo cannabis i Kungsbacka blev startskottet och hittills har 71 personer kunnat gripas.

År 2018 inledde polisen en operation mot en svensk liga som huserat vid Costa del sol i Spanien. De ska bland annat ha forslat stora mängder narkotika mellan Spanien och Sverige, där personerna misstänks ha en koppling till knarkhandeln i både Göteborg och Stockholm, vilket Göteborgs-Posten tidigare har rapporterat om.

LÄS MER: Sålde knark från källare – döms till sex års fängelse

I juli i fjol gjorde polisen ett stort knarktillslag i en fastighet i närheten av golfbanan i Kungsbacka efter att ha följt efter en lastbil med möbler i som var på väg från Stockholm.

– Där började mannen banka på möblerna – soffor och sängmöbler – som visade sig innehålla 80 kilo cannabis, säger Bosse Petersson, tillfällig sektionschef på polisens spaningssektion i Storgöteborg, till Göteborgs-Posten.

Föraren, en man i 50-årsåldern, hade tillgång till en Encrochat-telefon, men ska ha slutat använda den samma dag som företaget skickat ut ett meddelande om att koderna blivit knäckta.

Dömdes till sex års fängelse

Mannen dömdes för transport av 79,5 kilo cannabis och innehav av fyra hekto kokain – och påföljden blev sex års fängelse.

Men tillslaget i Kungsbacka var bara startskottet.

Efter den dagen kunde polisen gripa flera personer efter att ha gjort ytterligare tillslag i både Sverige och Spanien. Polisen misstänker att knarkligan har sålt narkotika till ett flertal länder i Europa och att de med hjälp av fritidsbåtar och surfingbrädor kunnat frakta varorna över vattnet.

LÄS MER: Knarkförsäljare döms till långt fängelsestraff: ”Förvånad att all narkotika hittades i min bostad”

Knarkligan misstänks ha kopplingar till omkring 50 mord och hittills har 71 personer gripits, enligt den spanska polisen.

Ett återkommande fenomen som har eskalerat

”Det är ett långsiktigt och uthålligt polisarbete, både på utredningssidan och genom vårt underrättelsearbete, som gör att vi nu ser framgångar. Tidigare har vi haft svårt att komma åt styrande aktörer i de kriminella nätverken, särskilt när de gömmer sig utomlands”, säger Christer Nilsson, polischef för utredningsenheten vid Noa, i ett pressmeddelande.

Enligt polisen är det ett återkommande fenomen att ligor har kopplingar till Spanien och att det är något som har ökat under de senaste tre till fyra åren.

– Det har blivit populärt som tusan att vara där. Spansk polis upplever de svenska brottslingarna som rätt våldsamma. För dem är det ett nytt fenomen att se kriminella kuta runt med skottsäkra västar, säger Bosse Petersson till GP.

LÄS MER: Platserna i Kungsbacka där ungdomar träffas för att köpa knark

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.