Polischefen om fyrverkeriattacken: ”Oerhört allvarligt”

På onsdagskvällen kastade personer kraftiga smällare, så kallade bangers, in på gården till polisstationen i Kungsbacka. Något som man inom polisen inte tar lätt på.
– Det är oerhört allvarligt. Det är sabotage mot blåljuspersonal som i normalgraden kan ge upp till fyra års fängelse, säger polischef Krister Adolfsson.

ANNONS

Nyårshelgen står för dörren och trots allt hårdare reglering så smäller det lite här och där. Under onsdagskvällen sköts det fyrverkerier och smälldes smällare i området runt Lindens torg. Någon eller några valde även att ta sig över mot polisstationen och kastade in bangers på gården till polishuset. Polisen tar händelsen på absolut största allvar.

– Om man börjar med regler och lagstiftning så behövs det tillstånd för alla former av smällare. Och några sådana tillstånd ger vi inte. Dessutom krävs tillstånd för alla former av fyrverkerier med pinne, och man får dessutom inte störa den allmänna ordningen, börjar polischef Krister Adolfsson.

ANNONS

– Och när vi pratar fyrverkerier och smällare så är det något som unga personer under 18 år varken får köpa eller inneha. Det behövs knappast sägas att det då även är förbjudet att köpa ut fyrverkerier till sina barn. Här har föräldrar ett jättestort ansvar. Om någon under femton ertappas med fyrverkerier eller smällare under omständigheter som innebär risk för skada så kan vårdnadshavaren ställas till svars.

LÄS MER:Sköt raketer mot polisstationen i Kungsbacka

”Allvarligt att gå på polisstation”

Det som hände under onsdagskvällen är dock att ta det hela ytterligare ett par steg längre, menar polischefen. Förutom att tilltaget i sig, att kasta smällare mot ett skyddsobjekt är absolut förbjudet – så fanns det även personal ute på gården som drabbades.

– Det här är en helt annan dimension. Om vi tar det på allvar? Det ska gudarna veta att vi gör. Det är helt oacceptabelt, ryter polischefen.

– De förstår med all sannolikhet inte vad de riskerar att bli lagförda för. Vi pratar sabotage mot blåljuspersonal, som i normalgraden kan ge upp till fyra års fängelse. Om en sådan här händelse till exempel slår ut en radiobil som kanske är på väg ut på livräddande uppdrag så är det oerhört allvarligt. Sedan handlar det om våld mot tjänsteman, vi hade personal ute som drabbades. Det kan handla om allmänfarlig ödeläggelse, vi pratar skyddsobjekt – de här personerna vet inte vilken arena de ger sig in på.

ANNONS

LÄS MER:Trodde att mannen trängde sig i pantkön – då small det: ”Man ska stå i kö”

Jämför film med personkontroller

En anmälan är upprättad, utredningen har startats och polisen hoppas kunna hitta den eller de personer som ligger bakom dådet. Film från övervakningskameror jämförs nu med personkontroller som gjordes under kvällen.

– Vi har gjort en mängd kontroller efter det här angreppet och kommer att granska allt material noggrant, säger Krister Adolfsson.

Kontentan av alltihop, förklarar polischefen, är att fyrverkerier och smällare inte är några leksaker. Och han poängterar än en gång det stora ansvar som föräldrar till ungdomar har inför en sådan här helg.

– Och det gäller inte bara för de barn som är femton eller yngre, det gäller alla ungdomar, säger Krister Adolfsson.

Inför nyårsafton förstärker nu polisen sin bemanning och kommer att vara närvarande på gator och torg. De som vill fira med fyrverkerier på ett vanligt och ordnat sätt behöver dock inte känna sig oroliga.

– Om man beter sig förnuftigt och inte stör grannar eller den allmänna ordningen så är det helt i sin ordning, säger Krister Adolfsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS