Polis på plats efter dubbla hot mot Kollaskolan i Kungsbacka

På torsdagsmorgonen utsattes Kollaskolan i centrala Kungsbacka för ett hotbrev. Senare på torsdagen kom ytterligare ett anonymt hot mot skolan. Polisen utreder händelserna som olaga hot mot grupp.
– Vi har ingen misstänkt i nuläget, men utredningsarbetet fortsätter med full kraft, säger polisens vakthavande befäl Hans-Jörgen Ostler vid 20.20-tiden.

ANNONS

Torsdagens första hot mot Kollaskolan upptäcktes när personalen i skolans expedition öppnade den inkomna posten på morgonen. Personalen tog då genast kontakt med skolledningen som i sin tur larmade polisen.

– När jag får den här typen av information är det viktigt att jag tar det på allvar och följer mina rutiner och det gjorde vi. Det var alltså ett traditionellt pappersbrev. Jag vet inte vad det stod i brevet ordagrant, men det uttrycktes ett hot mot skolan. Polisen var snabbt på plats och tog över, säger skolchefen Maria Andersson i en tidig kommentar.

Kollaskolan mottog ett hotbrev under torsdagsmorgonen.
Kollaskolan mottog ett hotbrev under torsdagsmorgonen. Bild: Lotta Nyvall

På torsdagen fanns elever och personal på plats på skolan, men när polisen undersökt brevet gjorde man bedömningen att det inte fanns en överhängande risk att hotet skulle verkställas.

– Nu fortsätter vi arbetet med att försöka få en identitet på personen bakom det här, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, om det första hotet mot skolan.

– Vi måste alltid ta ett beslut om alla hot som kommer in. Om vi tror att det finns en risk får man agera, men nu ansåg jourhavande förundersökningsledaren att det inte var fallet. Nu har vi skrivit en anmälan om olaga hot mot grupp men vidtar inga andra åtgärder, fortsätter Thomas Fuxborg.

LÄS MER:Påse med vitt pulver hittades i köpcentrum

Söker efter gärningsmannen

På förmiddagen gjorde polisen bedömningen att det inte behövde göras en utrymning av lokalerna. Istället arbetar man vidare med att utreda vem som ligger bakom hotet.

– Det finns ju en person bakom och det är upp till oss att försöka få fram en identitet och ett gripande. Även om hotet inte verkställs så har den personen gjort sig skyldig till ett brott så att förundersökningen pågår för fullt, säger polisens Thomas Fuxborg.

Inledningsvis letade man efter tekniska spår som dna och fingeravtryck.

Vilken typ av hot som uttalades i brevet vill polisen inte gå ut med, men risken för att det upprepas menar man är låg. Polisen har trots det förståelse för att hoten kan orsaka oro hos de berörda.

Kungsbacka kommuns skolchef Maria Andersson.
Kungsbacka kommuns skolchef Maria Andersson. Bild: Tobias Sandblom

Nytt hot mot skolan

På eftermiddagen, vid 16.20-tiden, kom alltså ytterligare ett hot in mot Kollaskolan, skriver Kungsbacka kommun på sin hemsida.

I nuläget finns inte mer information om hur hotet inkom eller vad det innefattar.

”Vårdnadshavare som har möjlighet får gärna redan nu hämta sitt barn. För de barn där detta inte är möjligt gäller att barnen blir väl omhändertagna på närliggande förskola.

Fritidsaktiviteter i Kollaskolans lokaler som planerats i eftermiddag och i kväll ställs in. Ansvarig förening har informerats”, skriver kommunen på hemsidan.

Vid klockan 20.20 på torsdagen var Kungsbacka-Posten i kontakt med polisens vakthavande befäl Hans-Jörgen Ostler för senaste nytt om händelsen.

– Det här är en typ av brottslighet som är särskilt otäck eftersom den riktas mot en skola i vilken barn och unga ska vara trygga, säger Hans-Jörgen Ostler.

Vilken typ av hot är det som har framkommit?

– Det är inte klarlagt och utredningen pågår. Det har cirkulerat olika uppgifter under dagen, säger han.

LÄS MER:Misstanken: Slog igen dörr på exfruns arm

Stöttar eleverna efter händelsen

Även Kungsbacka kommuns skolchef Maria Andersson instämmer med att den här typen av hot sällan förekommer.

– Det händer inte alls ofta, tack och lov. Det är inte ens en gång om året, säger hon.

Under torsdagen tog skolledningen även kontakt med alla elever och deras föräldrar för att berätta om vad som hänt skolan.

– Vi har skickat information till vårdnadshavare och sedan har vi gett information till eleverna för att möta deras behov och funderingar, säger Kungsbacka kommuns skolchef Maria Andersson.

Hela torsdagen var polisen förtegen om hotet men man bekräftade tidigt på fredag att det rörde sig om ett bombhot som ringdes in via SOS Alarm.

Under hela natten till fredagen var också polisen på plats vid skolan.

– Vi har haft tillsyn och bevakning på adressen under natten. Utredningen fortsätter nu, det är mycket uppgifter som ska sammanställas, bekräftade Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson.

Ännu finns ingen misstänkt eller gripen.

LÄS MER:Tre yngre killar rånades på bro i Kungsbacka – polisen söker vittnen

ANNONS