Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Hampus Eklund
Arkivbild. Bild: Hampus Eklund

Polis misshandlade 16-åring – hovrätten fastställer domen

En 16-årig kille från Onsala fick följa med till polisstationen där han blev slagen av en polis, och nedtryckt med huvudet i bänken av en annan. Poliserna dömdes i tingsrätten för ringa misshandel respektive tjänstefel och nu fastställs domen i hovrätten.

I oktober 2019 omhändertog två poliser en 16-årig kille efter att han uppträtt narkotikapåverkad. Väl på polisstationen fick killen ringa sin mamma för att berätta vad som hänt, och under tiden gick han av och an inne i rummet. Detta fick han inte göra för polisen, och de bad honom då att sätta sig ner.

LÄS MER: Brand utanför Kungsmässan

Upplevde situationen hotfull

När killen inte satte sig ner tog en av poliserna tag i honom och tryckte ner honom på bänken igen. I samband med det gav den ena polisen honom en örfil, medan den andra därefter tryckte ner killens överkropp och ansikte mot bänken.

Den ena polisen anmäldes för ringa misshandel och den andra för tjänstefel, men båda polismännen nekade till brottet. Polisen som gav killen en örfil sa att det var för att få killen att sätta sig ner, samt att han ansåg att det var nödvändigt då han upplevde situationen som hotfull. Denna polis blev sedan dömd för ringa misshandel. I domen står det att händelsen syns på övervakningskameran och att stämningen var lugn innan och efter händelsen.

LÄS MER: Person påkörd vid Hanhals – föraren smet från platsen

Döms att betala skadestånd

Polisen som drog ner killens överkropp och ansikte mot bänken anmäldes för tjänstefel och nekar också till brott då han sa att han tryckte ner killen utan att använda något grepp.

Båda poliserna dömdes till dagsböter i tingsrätten, men fick behålla sina jobb. Bägge begärde att bli friade, men hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten. Poliserna döms för ringa misshandel respektive tjänstefel och ska betala 5000 kr vardera i skadestånd till killen.

LÄS MER: Polis larmades till pågående misshandel

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.