Personalbrist hos Kustbevakningen – saknar pengar

Trots att Kustbevakningens arbetsuppgifter ökat har de inte fått pengar för att kunna anställa mer personal. Detta innebär i sin tur personalbrist och minskade resurser.
– Hamnar man i sjönöd kan man riskera att få vänta längre på hjälp, säger Mattias Lindholm på Kustbevakningen.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Kustbevakningen har flera olika uppdrag till sjöss. Bland annat åker de på räddningspådrag, fart- och nykterhetskontroller, gränskontroller på fartyg samt tar hand om oljeläckage.

Trots att Kustbevakningens ansvarsområden ökat genom åren så har deras ekonomiska ramar varit dem samma, och de har därför inte kunnat anställa och utbilda ytterligare personal.

– Problemet grundar sig i att vi har blivit för få på Kustbevakningen i relation till vår omvärld. Vi har i dag inga möjligheter att kunna bli fler, och vi har i dagsläget svårt att hantera de förväntningar som samhället har på oss, säger Mattias Lindholm, pressekreterare vid Kustbevakningen.

ANNONS

LÄS MER:Nu kan du få böter direkt om du buskör vattenskoter

Mer personal utomlands

Ett exempel på de utökade arbetsuppgifterna enligt Lindholm är att regeringen vill satsa på sjötransport i stället för landtransport. Samt att Sverige i dag behöver bistå övriga länder i Europa i den gemensamma gräns- och kustbevakningsbyrån, Frontex.

– Vi har i dag mer personal utomlands än vad vi haft tidigare, vilket skapar hål i verksamheten. Vi har så slimmade besättningar att det räcker med att någon är hemma och sjuk med ett barn för att vi inte ska kunna åka ut alls, säger Mattias Lindholm och fortsätter:

– För ofta ligger kustbevakningens fartyg i kaj istället för att vara ute till sjöss.

LÄS MER:Mystisk hummer spårades till Kungsbacka – två män åtalas

Kladdiga stränder och längre väntetid vid sjönöd

Personalbristen kan i sin tur innebära konsekvenser för bland annat de som bor nära kusten samt de som är ute på vattnet och behöver hjälp.

– Hamnar man i sjönöd kan man riskera att få vänta längre på hjälp. Är det utsläpp vi inte hinner ta hand om så finns det också risk att stränderna blir nedkletade med olja.

I nuläget väntar Kustbevakningen på den budgetproposition som kommer i september, där de får veta om deras ekonomiska bidrag kommer att förändras eller ej. Om de får ett högre bidrag kommer Kustbevakningen kunna anställa fler personer samt fortsätta med de uppdrag de fått tilldelat. Vad som händer om bidraget ser likadant ut kan Lindholm däremot inte svara på.

ANNONS

– Den konsekvensbeskrivningen har vi inte gjort ännu, men det handlar inte om att säga upp personal då vi måste bli fler och inte färre. För läget är bekymmersamt på Kustbevakningen just nu i och med att vi har svårt att klara de uppdrag som vi har fullt ut, säger Lindholm.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS