Personal la ut film och bilder på omsorgstagare – händelsen anmäld

Bilder samt ett filmklipp på omsorgstagare publicerades i en grupp på Facebook. Nu görs en anmälan enligt lex Sarah då det handlar om sekretesskyddade personuppgifter.
– Så fort vi fick kännedom om det gjorde vi en anmälan, säger Helene Ljungqvist, verksamhetschef boende och hemsjukvård.

ANNONS
|

I en grupp på Facebook har personal från förvaltningen vård och omsorg delat bilder samt ett filmklipp på omsorgstagare. Bildmaterialet ska enligt verksamhetschef Helene Ljungqvist ha varit tänkt att delas i positiv anda, men det innebär samtidigt att sekretessbelagda uppgifter har spridits på ett otillåtet sätt.

– Man får inte dela och publicera bilder även om det som i det här fallet handlar om en sluten grupp. Allt har varit i positivt syfte och har handlat om kalas och trevliga aktiviteter, men oavsett så bryter det mot sekretessen och vi borde inte ha gjort det, säger Helene Ljungqvist.

ANNONS

LÄS MER:Ensamma äldre har fått eget telefonnummer – effekt av pandemin

Händelsen är nu anmäld till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) samt till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), där det i det senare fallet handlar om en lex Sarah.

Socialt ansvarig samordnare på förvaltningen har bedömt händelsen som allvarlig ur ett rättsperspektiv, och nu planeras utbildningsinsatser för alla verksamheter på förvaltningen för att förhindra att publicering av personuppgifter upprepas.

Facebooksidan används av personal inom förvaltningen – på vilket sätt uppmärksammades det så att det ledde till en anmälan?

– Man får inte lägga ut bilder eller film på omsorgstagare över huvud taget, och så fort vi fick kännedom om det så gjorde vi en anmälan.

LÄS MER:Fjärde dosen erbjuds på drop-in tider på vaccinationscentraler

Men materialet i sig uppfattades inte som kränkande?

– Nej, det var positiva bilder, men allt handlar om sekretess, säger Helene Ljungqvist.

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS