Pernilla nöjd efter beskedet om adoptionerna: ”Känns jätteskönt”

Regeringen tillsätter en utredning för hur Sverige skött adoptioner från Chile och andra länder. Det berättade socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff under onsdagen. En av de adoptionsbarn som utredningen rör är Pernilla Warberg från Åsa.
– Jättebra att de tar upp det. Äntligen, känner jag.

ANNONS
|

Kungsbacka-Posten har tidigare skrivit om Pernilla Warbergs (tidigare Jansson) kamp om sin historia och sin familj. Hon föddes i Chile 1979 och adopterades till Kungsbacka kort därefter. Länge letade hon efter sina rötter, utan resultat.

LÄS MER:Adopterades illegalt – nu får Pernilla träffa sin mamma

”Kändes som en kalldusch”

Först 2018 fick Pernilla höra talas om den brottsutredning som Chile startat några år tidigare, där de undersökte oegentligheter kring utlandsadoptionerna mellan 70- och 90-talet. Hon kollade då upp sina egna papper närmare, och upptäckte att en av signaturerna var densamma som förekom i ett tv-inslag om illegala adoptioner.

– Det kändes som en kalldusch, men på ett sätt har jag alltid känt att det är något som inte stämmer. Det har känts som att någon väntar på mig. Det går inte att förklara, sa Pernilla Warberg till Kungsbacka-Posten 2019.

ANNONS

Detektivarbete ledde Pernilla rätt

Sedan den fasansfulla upptäckten har hon genom detektivarbete lyckats hitta sin biologiska mamma Celinda, som blev fråntagen sin nyfödda bebis på ett sjukhus i Temuco 1979. Det visade sig att någon förfalskat Pernillas födelsebevis, för att förstöra spåren.

I februari 2020, i sista stund innan världen stängde ner på grund av pandemin, hann Pernilla och hennes mamma återförenas i Chile, drygt 40 år efter att de skiljdes åt.

Utredningen är ett framsteg

Pernilla Warberg har följt debatten kring Sveriges ansvar i frågan via föreningen Chileadoption.se. Hon ser det som ett stort framsteg att regeringen nu tillsätter en utredning kring Sveriges ansvar.

– Jag visste genom föreningen att det var på gång, och nu känns det jättebra att de tar upp det. Äntligen, känner jag. I Sverige tar det tid innan något händer, säger hon.

Som möjligt brottsoffer har hon hittills inte fått någon extra information som inte allmänheten redan nåtts av. Hon hoppas att de barn som adopterats från de undersökta länderna under den aktuella tiden kommer informeras om utredningen på något sätt.

LÄS MER:Bosse räddades från klippavsatsen – efter tre timmar i regnet

Vill ha upprättelse

Hon vågar inte säga vad Sverige som nation gjort för fel under hennes adoption, men hon tycker att någon borde ifrågasatt.

– Jag har svårt att köpa att ingen fattade att allt inte gick rätt till. Adoptionerna från Chile har ifrågasatts tidigare, vilket borde ha gjort att de kollat upp det här för länge sedan. Men det är superbra att något händer nu, säger Pernilla Warberg.

ANNONS

Vad hoppas du utredningen leder till?

– Att staten tar på sig att oegentligheter skett, och att vi faktiskt är brottsoffer. Jag har funnit min familj och bekostat resan till Chile själv. Alla har inte möjlighet till det, men alla ska ha rätt att få hjälp att hitta sina rötter.

Har du fortfarande kontakt med din chilenska familj?

– Ja, jag har blivit tvungen att skjuta fram resan på grund av corona, men nu den 2 februari 2022 åker jag äntligen dit igen. Det blir andra gången. Min mamma ringer mig varje dag. Jag längtar ihjäl mig.

LÄS MER:Ebbot hedrar sin mamma: ”Ett år sedan allt hände”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS