Pensionärernas eget universitet tillbaka efter pandemin: ”Skönt vara igång igen”

Efter två år med reducerat umgänge och aktiviteter har Pensionärsuniversitetet i Kungsbacka fått en nystart. Nu återupptas flera fysiska kurser och aktiviteter och styrelsemedlemmen Rolf Wikhall, 83, är glad för detta.
– Verkligen på tiden att det händer något, säger han.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Efter en lång tid med digitala kurser och inställda aktiviteter börjar föreningen Pensionärsuniversitetet i Kungsbacka att återgå mer till det normala.

– Det har varit en underlig tid, allt stannade ju upp. Det är omtumlande att vara igång, men nu kör vi, dags att få upp flåset, säger Rolf Wikhall.

I början av året flyttade de in i lokaler som ligger i samma hus som Folkuniversitetet i Kungsbacka, som också är föreningens samarbetspartner.

Laddat upp med nya kurser

Nu kan medlemmarna återigen träffas fysiskt i föreningens lokaler och just nu spånar de inför ett gäng nya kurser och aktiviteter för medlemmarna under våren och hösten.

– Kurser i bridge, historia och släktforskning är några förslag som vi diskuterar, säger styrelsemedlemmen Gunn Ahlström, 81.

Stort intresse bland pensionärerna

Runt 500 medlemmar finns i föreningen och enligt Rolf har det nästan alltid funnits ett stort intresse bland pensionärerna att vara med.

– De är väldigt positiva och den sociala biten kombinerat med att lära sig är ju väldigt bra. När de går kurser tillsammans till exempel blir det ofta så att de fortsätter att träffas av bara farten, för de blir väldigt sammansvetsade.

När pandemin kom minskade medlemsantalet något.

– Då var det många som inte vågade sig ut och tyvärr gick en del bort också. Det var många hörde av sig och var besvikna när att vi inte kunde träffas som vanligt, så nu är det skönt att vi är i gång igen, säger han.

Hemliga resor på schemat

Utöver nya kurser och studiecirklar kommer det också att arrangeras resor under våren och sommaren. Det är Rolf Wikhall som arrangerar resorna och det har han gjort i 10 år. Han berättar att det har blivit cirka 40 olika resmål under åren.

– Nästa resa är den 27 april ska vi åka på en hemlig resa över dagen. Det är helt hemliga resmål. Många tycker det är väldigt roligt, folk blir ju nyfikna på vart det ska bära av, säger han.

I slutet av juli blir ytterligare en resa som varar i två dagar. Men Rolf är hemlighetsfull.

Du kan inte ge en liten ledtråd om vart ni ska åka?

– Nej nej, inte ens min fru vet, så hemligt är det, säger han och skrattar.

Föreningens veteraner

Rolf har varit engagerad i 12 år. Han arrangerar de hemliga resorna, sitter i styrelsen och är föreningens pressansvarige. Gunn Ahlström har i sin tur varit engagerad i nästan 15 år. Hennes roll under åren har bland annat varit att anordna månadsmöten och bjuda in intressanta föreläsare, och snart, vid föreningens årsmöte kommer hon att bli ordförande.

– Det har varit så trevligt i alla år, vi har det väldigt roligt på våra möten, säger hon.

Rolf nickar instämmande.

– Totalt sett kan vi nästan kalla oss själva för veteraner, säger han.

LÄS MER:Bion i Kungsbacka förbjuder inte besökarnas godis

LÄS MER:Klart och soligt under påsk

LÄS MER:Nu öppnar det populära glasskaféet i Kungsbacka

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS