Påskäggsjakten en tradition som lockar många till Tjolöholm

Blå stora ägg gömda på platser runt omkring det historiska slottet. Den stora äggjakten på Tjolöholms slott lockade många besökare och även folk som ville njuta av vårsolen under påskhelgen.

ANNONS
LocationKungsbacka, Fjärås||

Vid Tjolöholms slott är det denna lördag fullt av påskharar, röda kinder med fräknar och påskpynt i alla möjliga färger. Men kanske det viktigaste är kartorna som barn och unga i olika åldrar håller ett fast öga på. Den årliga påskäggsjakten på Tjolöholms slott lockar många besökare varje år. För familjen Larsen Johansson är detta tradition.

– Vi brukar vara här, det blir ingen riktig påsk utan äggjakt här, säger Ellen Larsen.

Familjen som bor i Kungsbacka brukar även vara här under jul och midsommar. Bäst tycker de om julen på Tjolöholm, men det blev det inget besök förra året på grund av pandemin.

ANNONS

– Vi tycker om miljön här, det är en harmonisk känsla. Vi brukar vara mycket i naturen och gärna i närområdet men det har blivit mer under pandemin. Man har blivit lite mer medveten vad man har runt omkring sig. Ett med naturen, säger Ellen Larsen.

Många ville ut i vårvädret

Pappa Joakim Johansson håller med. Men det är mer folk än vanligt och det var inte helt lätt att hålla avstånd vid entrén säger han.

– Man undrar om det är helt smittsäkert, när det är så mycket folk. Men det är bra med aktiviteter utomhus och så får man försöka hålla avstånd, säger Joakim Johansson.

Det stora äggjakten inleds och barnen Nea och Maja Larsen har fullt fokus. Kartan ska läsas och det blir lite stopp på vägen för att se så de är på rätt spår. Några gånger blir det fel stig men det rättas till snabbt.

– Här är ett blått ägg, skriker Maja Larsen och springer så fort benen bär. Storasyster Nea är inte sen att hänga på.

Nytt för i år är äventyrsbanan, en lite längre påskäggsjakt som sträcker sig runt slottet, och in i skogsområdena. Åtta stora blåa ägg har gömts på rätt så kluriga ställen, i alla fall vissa av dem. Äggjakten pågår mellan 1–11 april och för att minimera smittspridningen uppmanar Tjolöholms slott besökarna att komma dit på vardagar eller på eftermiddagen, då brukar det vara mindre folk.

ANNONS
Nea Larsen, 10 hittar ett blått påskägg.
Nea Larsen, 10, läser kartan bra och hittar vägen till ett av de gömda påskäggen. Bild: Ellinor Svensson

Äggjakten: Ett rebus

– Jag hoppas de är så stora så att de får plats i hela världen och att det finns godis i, säger Maja Larsen, 5.

På äggen hittar man bokstäver som sedan blir ett rebus. Väl inne i skogen är det mindre folk och vårsolen lyser genom träden.

– Jag tror vi ska hitåt, säger Nea Larsen, 10. Hon har letat påskägg under påsken på Tjolöholm så länge hon kan minnas.

Innan alla äggen är hittade har Nea redan listat ut rebuset. Nöjt säger hon ordet när sista ägget och bokstaven är hittad och det var den som saknades.

– Det var jätteroligt, säger hon.

Lillasyster Maja är inte lika imponerad. Det som fått henne att gå den sista kilometern är att de ska gå och köpa korv.

– Jag är mest hungrig, säger hon och skrattar lite.

Första äggjakten

För familjerna Wiczkowski, Nilsson och Hedenbergh från Lindome och Kungälv är det första gången som de ger sig ut på äggjakt här på Tjolöholm.

– Det passar väldigt bra eftersom det är utomhus och farmor kan vara med. Men det är mer folk än vad vi trodde, det blir lite svårt att hålla avstånd på vissa ställen, säger Maria Nilsson.

De brukar vara på Tjolöholm vid jul och tycker det är roligt att kunna hitta på saker tillsammans ute i naturen. Leo Hedenbergh och Oliver och Hugo Wiczkowski ser fram emot äggjakten. Efteråt blir det picknick.

ANNONS

– Jag hoppas att de har gömt brev med ledtrådar så att det blir lite spännande, säger Hugo Wiczkowski.

– Jag hoppas att vi kommer hitta en bild på påskharen, säger Leo Hedenbergh.

Leo Hedenbergh och Oliver och Hugo Wiczkowski är taggade inför att hitta påskäggen.
Leo Hedenbergh och Oliver och Hugo Wiczkowski är taggade inför att hitta påskäggen. Bild: Ellinor Svensson
ANNONS