Parets drömhus i Åsa vann arkitekturpriset: ”Fantastiskt kul”

Det uppmärksammade och omtalade nybygget på Åsa Rundväg vann kommunens arkitekturpristävling i kategorin ”Bästa bostadshus”.
– Fantastiskt kul, säger Robin Jacobson och hans sambo Mikaela Keinander, som både ritade och byggde huset. Kategorin ”Bästa stadsmiljö” vanns av nya aktivitetsparken vid Badhuset.

ANNONS

Det blev nybygget på Åsa Rundväg som till slut kammade hem Kungsbacka kommuns prestigefyllda arkitekturpris. Villan i Åsa vann med god marginal den omröstning som är ett slags folkets röst i tävlingen. Av 565 inlämnade röster gick mer än hälften till Åsa-bygget, som med god marginal lämnade de övriga finalisterna bakom sig.

– Vi byggde ett hus vi själva tyckte var fint och det känns naturligtvis jätteroligt att fler uppskattar det vi gjort. Det är fantastiskt kul, säger Robin Jacobson som både ritade och byggde huset tillsammans med sambon Mikaela Keinander.

LÄS MER:Mikaela och Robin ritade sitt drömhus – nu kan det få arkitekturpriset

Hyllas av juryn

I motiveringen till priset hyllar juryn både materialval och utformning: ”Byggnaden har eleganta välavvägda volymer och ett modernt formspråk. Med de stora glaspartierna blir naturen en del av rummet. Man har använt sig av tidsenliga material, med järnvitriolbehandlad träpanel och en vackert accentuerad entré i cortenplåt. Kombinationen av den varma träfasaden och formspråket för tankarna till berg och tallar”, skriver juryn, som också berömmer husets placering: ”Byggnaden är väl anpassad till tomtens förutsättningar och karaktärsskapande träd har bevarats och utnyttjats till fördel för arkitekturen.”

ANNONS

LÄS MER:Pampiga lyxvillan i Hanhals till salu – blev klickmagnet på Hemnet

– Det är väldigt roligt att läsa. Ingen av oss är ju utbildad arkitekt, men det visar ju att man kan lyckas ändå, säger Robin.

Prisades på julmarknaden

Själva priset delades ut i fredags i samband med Tjolöholms julmarknad. Då var samtliga finalister på plats inför öppnandet av resultatet i den avgörande omröstningen.

LÄS MER:Nu släpps 51 nya hyresrätter i centrala Kungsbacka: ”Rekordstort intresse”

– Vi visste inte på förhand hur det skulle gå, men vi hade ändå en bra känsla. När det visade sig att vi vann så bjöd vi upp de nuvarande ägarna till Åsa Rundväg på scenen att vara med och ta emot priset. Det är ju Johan och Linnea som får den lilla skylten att skruva upp på fasaden, som visar att byggnaden vunnit arkitekturpriset, säger Robin Jacobson.

Bygger nytt

Just nu jobbar han och sambon Mikaela med sitt nya projekt ett par stenkast bort från Åsa Rundväg. Nästan nere vid havet växer deras nästa drömhus fram och även den här gången jobbar det unga paret tillsammans med bygget.

– Att vinna arkitekturpriset stärker ju självförtroendet. Det vi bygger nu blir kanske lite mer vågat, men den responsen vi fått av grannar och närboende hittills är bara positiv. Vi hoppas det blir ett trevligt hus, helt enkelt, säger Robin Jacobson.

Bästa idrottsparken

I kategorin ”Bästa stadsmiljö” tävlar inga byggnader, men mer det som ibland kallas offentliga rum. I år vann kommunens nya idrottspark, granne med Badhuset. Den invigdes tidigare i år och har designats av landskapsarkitekterna på Pontarius.

ANNONS

LÄS MER:Mäklarens larm: Snart finns inga villor att köpa

LÄS MER:Här förverkligar de sitt drömhus i Kungsbacka

”En väl genomtänkt offentlig park, med en bred mängd möjligheter till rekreation, avkoppling och aktivitet för alla åldrar. De fantasifullt utformade miljöerna inbjuder till rörelse och möten.”, skriver juryn i sin motivering.

Vackrare miljö

Kommunens arkitekturpris har delats ut sedan 1993, till byggnader och stadsmiljöer som ”ger Kungsbacka en vackrare och trivsammare miljö.”

Från början utsågs vinnarna enhälligt av en jury bestående av fackpersoner, tjänstemän och politiker. På senare år har upplägget ändrats till att juryn utser finalisterna, men Kungsbackaborna avgör genom en omröstning som hålls på kommunens hemsida.

Priset består av ett diplom och en skylt som skruvas upp på den vinnande byggnaden.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS