Sandra Samuelsson, biträdande smittskyddsläkare.
Sandra Samuelsson, biträdande smittskyddsläkare.

Påfyllnadsdos rekommenderas för vissa grupper

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en så kallad ”höstdos” av covidvaccinet för vissa riskgrupper. Det kommer också finnas möjlighet för andra över 18 år att ta en extra dos till hösten, om man så vill.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

För ungefär tre veckor sedan ökade smittspridningen av covid-19 i Halland och sedan dess har smittspridningen legat på en hyfsat jämn nivå. Det visar provtagningar som görs för att bekräfta smitta bland vård- och omsorgspersonal i länet. Bland de som provtas vid symtom konstateras cirka 25 till 30 procent med covid-19.

— Vi har en hel del i samhället som har covid-19 och det ser vi genom att vi provtar vård- och omsorgspersonal. Men vi har inte fler inlagda eller fler dödsfall, förklarar biträdande smittskyddsläkare Sandra Samuelsson.

Under onsdagen vårdas fyra patienter mot covid-19 på sjukhusen i Halland. Ingen av patienterna är i behov av intensivvård, enligt smittskyddsläkaren.

— Vi har en helt annan sjukdomsbild än tidigare men smittan finns fortfarande, säger hon.

Smittskyddsläkaren tror att det kan finnas flera bidragande orsaker till den ökade smittspridningen.

— Det är troligtvis för att vi är ute och reser och träffas mer nu när vi har semester. Sedan var det ett tag sedan de flesta av oss vaccinerades eller hade covid-19.

Vad bör man tänka på nu när smittspridningen ökat igen?

— Man ska helst vara vaccinerad och har du symtom på luftvägsinfektion ska du hålla dig ifrån andra människor. Inom vården har vi också en rekommendation om munskydd vid patientnära arbete.

Höstdos rekommenderas för vissa grupper

Från och med den 1 september kommer vissa grupper att rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos av covidvaccinet. De som rekommenderas dosen är personer som bor på särskilt boende, som har hemsjukvård, som har hemtjänst, som är över 65 år eller som är över 18 år och tillhör riskgrupp.

— Det kommer också finnas möjlighet för alla över 18 år att ta en höstdos. För de flesta kommer det innebära att det blir en fjärde dos, en femte dos eller en sjätte dos, säger smittskyddsläkaren.

Påfyllnadsdosen rekommenderas att tas som tidigast fyra månader efter tidigare covidvaccindos, enligt Folkhälsomyndigheten.

Statistik

85 procent av alla i Sverige över 12 år är vaccinerade med två doser covidvaccin.

65 procent över 18 år har fått tre doser med covidvaccin.

56 procent av alla över 65 år har tagit fyra doser med covidvaccin.

I nuläget konstateras cirka 25-30 procent med covid-19 i Halland av de som provtas.

Hittills är 453 dödsfall i Halland kopplade till covid-19.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Sandra Samuelsson, biträdande smittskyddsläkare på Region Halland

ANNONS