Häktet i Göteborg. Sammanlagt sitter 306 personer häktade i polisregion Väst.
Häktet i Göteborg. Sammanlagt sitter 306 personer häktade i polisregion Väst. Bild: Jonas Lindstedt

Över 100 nätverkskriminella häktade i region Väst

Nu har region Väst noterat över 100 häktade med koppling till kriminella nätverk, skriver polisen i ett pressmeddelande. Motsvarande tid förra året var det 41 nätverkskriminella som var häktade.

ANNONS
|

Under tisdagen noterar region Väst 306 häktade och av de har 103 kopplingar till kriminella nätverk. Det innebär en toppnotering i arbetet mot det grova våldet, skriver polisen på sin hemsida.

– Det är viktigt att klara upp de grova brotten för att undvika nya skjutningar och upprepad grov brottslighet. När frihetsberövade och dömda inte finns på gatorna får det en operativ effekt – det blir lugnare, vilket ger möjlighet att ytterligare förebygga att nya grova brott sker, att arbeta med andra utredningar eller tillsammans i förstärkningar, säger biträdande regionpolischef Robert Karlsson i pressmeddelandet.

Något som spelat en viktig roll och som även underlättat arbetet för polisen är tillgången till krypterad kommunikation i olika appar.

ANNONS

Fler vill lämna kriminaliteten

Robert Karlsson anser även att det förebyggande arbetet som polisen har gjort har lett till att utvecklingen gått åt rätt håll när det kommer till arbetet mot det grova våldet. Även om han är medveten om att det snabbt kan vända.

– Lokalpolisområdena är ryggraden. Lösningen ligger inte långsiktigt i antalet häktade och dömda, utan i att minimera nyrekryteringen. Avhoppen och antalet som hoppar på är en temperaturmätare på var vi kommer att vara om fem, tio år, säger Robert Karlsson i pressmeddelandet och fortsätter:

– Därför kämpar vi på med basbrottsligheten. De nätverkskriminella ägnar sig åt all sorts brottslighet som ger pengar och makt, därför tar vi dem för allt: utpressning, bedrägerier, olaga hot, inbrott och narkotikahandel.

Polisen har även märkt en ökning i att fler vill lämna kriminaliteten i Väst. Antalet bedömningar av personer som kontaktar polis, socialtjänst eller kriminalvård för att få hjälp med att lämna kriminaliteten har ökat från 41 till 69 om man kollar på år 2022 kontra 2021. Under 2023 handlar det hittills om 18 personer.

Antalet häktade när det kommer till mäns våld mot kvinnor har även ökat, enligt polisens pressmeddelande.

LÄS MER:Vittnen efter jordskalvet: ”Hela golvet vibrerade”

LÄS MER:Jordskalv mellan Kungsbacka och Varberg

LÄS MER:Ung kvinna körde bil utan körkort i Onsala

ANNONS