Magnus Stolpe är jägare i Kungsbacka kommun och uppmanar till försiktighet i trafiken.
Magnus Stolpe är jägare i Kungsbacka kommun och uppmanar till försiktighet i trafiken. Bild: Martin Erlandsson

Ovanliga synen – älgtåg på promenad i Vallda

Älgarna i Vallda-området har gått samman och synts korsa vägar och stå tillsammans på åkrar, något som fått stor uppmärksamhet i den lokala Facebookgruppen. Anki Ström var på väg till jobbet och lyckades fånga den ovanliga synen på film.
– Det kändes nästan lite overkligt, säger hon.

ANNONS
|

Åtta, tio och till och med elva älgar har synts ströva omkring tillsammans i Vallda-området den senaste veckan. En av dem som lyckats se följet med egna ögon är Anki Ström som bor i närområdet.

På väg till jobbet upptäckte hon hur en mindre kö hade börjat bildas på Lunnavägen.

– Först tänkte jag att det kanske hade skett en olycka. Men så såg jag plötsligt hur flera älgar kom gåendes på rad. Jag hade aldrig sett något liknande, så jag tänkte att det här måste jag få med på film! utbrister hon.

Fångade händelsen på film

På Ankis film syns hur sju älgar korsar vägen, men totalt var det åtta som tillsammans var ute på promenad den här morgonen. Den första hann att passera innan Anki fick upp mobilen.

ANNONS

– När vi började köra sakta igen såg jag alla stå uppe i skogsbrynet. Det kändes nästan lite overkligt. Det är något jag antagligen inte kommer få uppleva igen, säger hon.

Magnus Stolpe som är kommunjägare i Kungsbacka kommun tycker själv att det måste räknas till ovanligheterna att se ett älgtåg på promenad i gryningen.

– Det går inte att påstå att det är så vanligt att se i våra trakter. Men ur älgens synpunkt är det inte helt ovanligt att de går tillsammans ibland, säger han.

Har ökat i antal

Även om älgen inte är något flockdjur kan det finnas flera orsaker till varför de går tillsammans i grupp, förklarar han.

– I det här fallet tror jag det handlar om att älgstammen sakta men säkert börjat öka i våra trakter, samtidigt som vi inte har så jättestora skogspartier här. Då blir det mer koncentrerat. Sedan dras de ju dit där det finns något att äta, säger Magnus Stolpe.

Däremot rör det sig troligtvis inte om någon långvarig sammansättning, menar Magnus Stolpe.

– Nej, det är tillfälligt skulle jag vilja säga. Nu kommer ju dessutom nya kalvar snart och då brukar korna stöta bort fjolårskalvarna som får hitta sig nya ställen, säger han.

ANNONS

Uppmanar till försiktighet

Utöver att vara extra uppmärksam på vägarna, behöver allmänheten inte oroa sig för att älggruppen skulle innebära några risker, menar Magnus Stolpe.

– Nej, man behöver inte vara orolig eller tänka på något särskilt i övrigt. Ta en bild om du har möjlighet, det är ju en upplevelse. Men man ska inte störa vilda djur mer än nödvändigt, säger kommunjägaren Magnus Stolpe.

LÄS MER:Emil fångade Tölö-älgen på film: ”Mäktigt möte”

LÄS MER:Till sommaren kan vargen ha skaffat revir i Halland – kommer påverka jakten

LÄS MER:Lastbil körde på personbil

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS