I finalen lagade Oscar en bakad gös, med mousseline på gösbuk, tillsammans med ramslökskonfiterad grön sparris, och rapsskott dressade och sauterade med ramslöksolja.
I finalen lagade Oscar en bakad gös, med mousseline på gösbuk, tillsammans med ramslökskonfiterad grön sparris, och rapsskott dressade och sauterade med ramslöksolja.

Oscar från Kungsbacka gick till final i Årets Kockelev

Hej där, Oscar Brynfors från Kungsbacka, elev på Elof Lindälvsgymnasiets restaurangutbildning och en av åtta finalister i den prestigefyllda mattävlingen Årets Kockelev som precis avslutats.

ANNONS

Finalen är klar – hur gick det?

– Det gick sådär faktiskt, jag tävlade tillsammans med Rasmus Lundin som går första året på Lindälv, han var min commie, ett slags assistent och vi gjorde några felsteg. Bland annat blev såsen inte riktigt som det var tänkt, så det räckte inte till en seger.

Du låter nästan lite besviken?

– Ja, vinnarskallen har jag och jag känner nog lite att jag har gått hela den här vägen för att jag ville komma etta. Nu blir det en delad andraplats med de övriga finalisterna.

Och din tävlingsrätt – berätta?

– Jag lagade en bakad gös, med mousseline på gösbuk, tillsammans med ramslökskonfiterad grön sparris, och rapsskott dressade och sauterade med ramslöksoljan. Till det gjorde jag en blåmusslemayo, en vitvinssås med äpplecidervinäger och allt serverades med torkat och friterat gösskinn, för att få lite krispighet.

Du var ändå en av bara åtta finalister, i en tung tävling som dessutom livesändes. Hur var det att hantera pressen?

– Både jag och Rasmus var ju väldigt väl förberedda, vi jobbade efter en turlista med de olika momenten, så vi visste hela tiden vad vi skulle göra under tävlingen. För egen del kände jag inte mer press, snarare blev jag mer fokuserad. När maten var klar delades den upp på fyra tallrikar, där juryn fick smaka av och bedöma det vi lagat.

LÄS MER:”Det går inte att fokusera på stjärnor eller utmärkelser”

Om bara några veckor är du klar med utbildningen. Vad gör du sedan?

– I sommar hoppas jag jobba på Toso, en restaurang på Avenyn i Göteborg, vi ska träffas i veckan och prata om arbete.

Sista frågan – varför är det kul att laga mat?

– Det är roligt att kunna ta några ingredienser och sedan få dem att säga något. Att jag får uttrycka mig genom maten jag lagar, att den säger något. Det roliga är att om man är noga, och lagar god mat, så blir det gott.

Vinnare i tävlingen Årets Kockelev blev Emma Andersson från Sturegymnasiet i Halmstad.

LÄS MER:Moa från Åsa tävlar i Sveriges yngsta mästerkock

ANNONS