Oron för katterna på rastplatsen – hade kunnat bli en inavlad kattkoloni

Tre övergivna katter har fångats in i skogen kring rastplatsen Sandsjöbacka de senaste månaderna. De mår bra och söker nu nya hem. Men frågorna är många. Hur hamnade de där? Hör de ihop? Hur länge har de varit ute?
– De har haft kontakt med människor, det märker man på beteendet, säger Jessica från föreningen Frusna tassar.

ANNONS
|

Frusna tassar, den ideella föreningen som arbetar med att rädda katter i nöd, hörde talas om katterna redan i september. Då hade en hund försvunnit i området, varpå ägarna satt ut en fälla för att fånga in den. I stället gick en katt i fällan och Frusna Tassar blev inkopplade.

LÄS MER:Häst vanvårdad hos hästskötare i Kungsbacka

Honan förlöstes med snitt

– Det var en dräktig hona, som skulle föda bara några dagar efter. Det blev problem, och hon behövde snittas. Hon hade ett dött foster i magen, men den andra klarade sig, berättar Jessica, som lagt ner mycket jobb med att fånga in katterna.

Det stod nämligen klart att den dräktiga honan inte var ensam i skogen. På hundägarens kamera syntes ytterligare två, och Frusna tassar satte ut en egen fälla och matstation.

ANNONS

Kanske syskon

Snart fångades en hane in, med samma tigrerade mönster i pälsen, och uppskattningsvis i samma ålder som honan. Båda togs till veterinären som konstaterade att katterna saknar id-märkning, men är i gott skick.

– Lite tunna är de, men inga problem med tänderna eller någon ohyra. De kan ha fångat möss, men det klarar de sig inte på i längden, kanske har de lyckats hitta mat på rastplatsen, säger Jessica.

LÄS MER:Dimman tätnar i Kungsbacka – då ska den försvinna

Ingen känner till katterna

Hon har pratat med personal på bensinstationen, och de har inte sett katterna. Hon har även varit i kontakt med de få husägare som finns i området, och ingen av dem känner till djuren.

Det hela tycks vara ett mysterium, men Jessica har hört talas om liknande fall på andra ställen i landet. Och hon är inte säker på att katterna dumpats medvetet.

Kanske smitit in i lastbilen

– Andra föreningar har varit med om att katter hamnat på rastplatser av misstag. De är nyfikna och hoppar in i bilar eller lastbilsflak, och sedan springer de iväg när dörren öppnas.

I så fall är det inte säkert att katterna är födda i Sverige. Lastbilar från olika europeiska länder stannar dagligen vid Shell i Sandsjöbacka.

LÄS MER:Kommunen inför avgift i hemsjukvården: ”Handlar om en likaprincip”

Väntat på katten i en månad

Den senaste, och förhoppningsvis sista, katten i Sandsjöbacka fångades in natten till den 15 december. Då hade Jessica och de andra volontärerna turats om att ha jour i fyra veckor, för att inte missa när han dök upp i fällan. Han väntar nu på en undersökning hos veterinären, men tycks må bra.

ANNONS

– Det känns bra att ha fått in den sista. Det har inte blivit så mycket sömn senaste veckorna, säger Jessica.

LÄS MER:Cykel värd 90 000 kronor stulen i Malevik

Vill undvika kattsamhälle

Frusna tassar kommer dock fortsätta att lägga ut mat ett tag till, för att säkerställa att skogen verkligen är tom på katter. Problemet riskerar nämligen att bli en värre tragedi än för den enskilda katten. Det finns en risk att några enstaka katter skapar ett vilt kattsamhälle.

– I värsta fall kan det bli en koloni. Honan var ju redan dräktig, och de kan föda flera kullar på ett år. Katter bryr sig inte om att de är släkt, de parar sig ändå. Så det hade kunnat bli 50 katter på mindre än ett år, och då är problemet ohanterligt.

Inte förvildade

Nu har volontärerna lyckats avbryta ett sådant scenario, och katterna söker trygga hem att bo i.

– De har haft kontakt med människor, det märker man på beteendet, de är inte förvildade. De äter och går på lådan, säger Jessica från föreningen Frusna tassar.

LÄS MER:Flerfordonsolycka i Åsa – räddningstjänsten larmad

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS