Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Munskydd bör användas där människor vistas inomhus längre tider”, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Halland. Pressbild Bild: ALLAN KARLSSON
”Munskydd bör användas där människor vistas inomhus längre tider”, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Halland. Pressbild Bild: ALLAN KARLSSON

Oroande smittökning – nu rekommenderas munskydd inomhus

Smittspridningen ökar, framför allt av den fruktade brittiska mutationen av coronaviruset. Nu inför Halland tillfälliga lokala rekommendationer för att bromsa utvecklingen. Bland annat bör munskydd användas när man vistas inomhus med andra.

Efter flera veckor där smittan vägrar att vika ner sig ökar nu antalet covidfall i Halland. Framför allt drivs smittspridningen av unga och vuxna i arbetsför ålder. Ökningen är så stor att regionens smittskydd nu går ut med tillfälliga lokala rekommendationer.

– Den enkla förklaringen till den oroande ökningen är att tillräckligt många inte följer de rekommendationer som redan gäller. Vi vet att smitta sprids när personer träffas och då träffas med för dåligt avstånd till varandra, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

De nya rekommendationerna ska gälla i tre veckor framåt och ”alla rekommenderas använda engångsmunskydd i situationer där nära kontakt med andra personer inomhus, och under längre tid, inte kan undvikas”, skriver smittskyddet i ett pressmeddelande. Fortfarande gäller dock att den främsta rekommendationen är att så långt som möjligt fortsätta med att hålla avstånd och undvika trängsel och folksamlingar.

Munskydd bör användas till exempel på arbetsplatser där distansarbete inte kan användas och vid resor med kollektivtrafik, eller på andra platser där människor vistas inomhus längre tider.

– Munskydd kan aldrig ersätta att vi behöver undvika nära kontakt och att hålla avstånd. Avstånd är fortfarande det mest effektiva sätten att undvika smittspridning, Ett munskydd kan stärka skyddet för de som finns i närheten av den som bär det, men innebär alltså bara ett komplement i de situationer där alla möjligheter att undvika nära kontakt uttömts, säger Maria Ryberg Mo.

Rekommendationen om munskydd gäller inte i förskola och skola och omfattar alla födda 2004 eller tidigare. I pressmeddelandet skriver Region Hallands smittskydd att uppmaningen att använda munskydd ska ses som ett tillägg till de redan gällande allmänna råden för att stoppa coronasmittan.

Regionen följer nu också upp de mutationer av coronaviruset som blir allt vanligare. Tidigare har antagandet varit att tio procent av de smittade drabbats av den brittiska varianten, som är mer smittsam. Nu tror man att den mutationen står för 20 procent av covidfallen. Två fall av den sydafrikanska varianten har också smittspårats i Halland, men bedöms inte ha spridit sig vidare.

Samtidigt jobbar Region Halland med bokningen av vaccinationer för gruppen 65-plus. Den ska inledas med de allra äldsta, 80 år och äldre, men bokningen fick stängas tillfälligt när andra grupper gick in och tog alla lediga tider.

Nya bokningen planeras nu komma igång nästa vecka. Tills dess är det bara 80 år och äldre som är aktuella för att vaccineras.

– Vi måste ta de äldsta först som inte fått tid på grund av felbokningar från yngre personer, säger Johanna Wiechel Steier, regionens kommunikationsdirektör..

När den digitala bokningen öppnas på nytt kommer den att kräva inloggning med Bank-Id, men med ett särskilt telefonnummer för äldre som inte använder datorer eller smartmobiler.

Och precis som för många andra regioner handlar mycket nu om tillgången på vaccin.

– Vi har kommit långt vad gäller vaccinationsinsatsen i Halland och därför blir det kännbart för oss när vi, precis som övriga Sverige, drabbas av försenade och minskade leveranser. Det påverkar mängden bokningsbara tider, säger Johanna Wiechel Steier.

Mats H Ljungqvist

[email protected]

Covidsmittan i Halland och Kungsbacka:

Kungsbacka, sedan pandemin startade: 5 107 fall

Kungsbacka, nya fall vecka 7: 248

Halland, nya fall vecka 7: 1168

Kungsbacka, avlidna i covid: 56

Halland totalt antal fall: 23 010

Inlagda på sjukhus Halland: 29

På IVA Halland: 3

Avlidna Halland totalt: 269

Medelålder avlidna: 84,6 år

Källor: Region Halland, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen