Oro hos äggproducenten – kan tvingas avliva 50 000 höns: ”Inte mycket att göra”

Det rapporteras om ett rekordstort utbrott av fågelinfluensan. Larmet oroar äggproducenterna. På Doteäggs anläggning i Åsa gör man vad man kan för att hålla viruset ute, men i praktiken är man ganska maktlös.
– Kommer smittan in via ventilationen så finns det inte mycket man kan göra, säger Johan Dotevall.

ANNONS

Statens veterinärtekniska anstalt (SVA) varnar för att antalet vilda fåglar som drabbats av fågelinfluensa ökat markant, bland annat i Halland. Djurhållare uppmanas hålla extra koll och arbeta för att förhindra smitta.

– Vi följer detta dagligen, jag läste precis om det i tidningen, och SVA har kartor på var utbrotten finns, säger Johan.

Delar upp hönsen

Doteägg har sin bas i Åsa, och de 100 000 hönsen är fördelade på två platser. Hälften på huvudanläggningen, och den andra hälften i Ullared. Det finns all anledning att inte lägga alla ägg i en korg, så att säga.

– Kommer smittan in så vore det katastrof. Då får vi avliva alla hönsen på anläggningen. Men det är ju inte troligt att smittan når båda ställena, säger Johan Dotevall.

ANNONS

Ventilationen är en riskfaktor

Han driver numera tillsammans med sin bror företaget som startade 1928, och vad han vet har Doteägg aldrig drabbats av någon allvarligare smitta. Fågelinfluensan har i alla fall aldrig tagit sig in. Personal och andra besökare följer säkerhetsrutinerna.

– Vi byter skor och kläder och spritar händerna när vi ska in i hönsstallet, men det är ett virus som sprids ganska lätt. Kommer smittan in via ventilationen så finns det inte mycket man kan göra. Det mest troliga är väl att vilda smittade djur passerar utanför och att virus kom in via insuget. Det känns olustigt. Vi kan bara hoppas på det bästa, säger Johan Dotevall.

LÄS MER:Lunnefågel gästar Nidingen: ”Hänger med tobisgrisslorna”

LÄS MER:Döda fåglar på stranden kan vara fågelinfluensa

LÄS MER:Fågelinfluensan sprids med rekordfart på västkusten

ANNONS