Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Andersson, ansvarig för Båtsamverkan i region Väst är orolig över att båtmotorstölderna ska öka eftersom det är så stor brist just nu. Bild: Privat
Thomas Andersson, ansvarig för Båtsamverkan i region Väst är orolig över att båtmotorstölderna ska öka eftersom det är så stor brist just nu. Bild: Privat

Oro för ökning av båtmotorstölder under påsk

25 båtmotorstölder har hittills skett i år i region Väst. Det är en ökning jämfört med föregående år och det finns en rädsla att bristen på båtmotorer leder till fler stölder.
– Det är klart vi är oroliga att det ska öka nu under påsken, säger Thomas Andersson, ansvarig för Båtsamverkan i region Väst.

Ännu har inte båtsäsongen kommit igång men för tjuvarna spelar det ingen roll om båten är i vattnet eller står på land. Thomas Andersson, polis på Båtsamverkan, förklarar att det är nu tjuvarna stjäl båtmotorer på land, exempelvis i industriområden.

– Eftersom båtarna ännu inte ligger i vattnet är det här tjuvarna slår till. De får med sig större, dyrare båtmotorer också när de står på land. 200 hästars och uppåt, den kan du inte plocka med dig från stranden, det blir alldeles för tungt, säger han.

Brist på båtmotorer

Från första januari till sjunde april i år har det skett 25 båtmotorstölder i region Väst. Motsvarande siffra 2021 var 13 stycken.

– Det har ökat litegrann jämfört med förra året, men det ligger fortfarande lågt om man jämför med hur det har sett ut förr och hur det ser ut i Stockholmsområdet, säger Thomas Andersson och fortsätter:

– Det är klart vi är oroliga att det ska öka nu under påsken, speciellt när det är brist på båtmotorer. Det är därför jätteviktigt att kontrollera noggrant så att det du köper inte är stöldgods.

Såg tjuvarna på övervakningskamerorna

Kungsbacka-Posten har talat med en båtföretagare som varit utsatt för flera stölder och stöldförsök den senaste tiden. Han berättar om det senaste stöldförsöket när gärningsmännen tagit sig in på ett företagsområde i kommunen.

– Vi såg dem genom övervakningskamerorna. Polisen var snabbt på plats men de lyckades smita från platsen. De lyckades inte få med sig något men det ska vara åverkan på någon båtmotor, säger ägaren, som vill vara anonym.

Verksamheten har varit utsatta för stölder av båtmotorer tidigare och blivit av med dyra båtmotorer.

– Det är tråkigt såklart för det föder massa extraarbete för oss. Tjuvarna är professionella, har verktyg och jobbar snabbt. Och att lasta på en 300 kilos motor är ingenting man gör bara så.

”Klassiskt problem i ett industriområde”

Ägaren förklarar att man gjort flera åtgärder för att förhindra tjuvarna att ta sig in på området.

– Det gäller att vi fortsätter vara på tårna och även om andra reagerar om de ser någon i området. Det är ett klassiskt problem i ett industriområde, eftersom det inte rör sig så mycket folk här på kvällarna.

Vad tycker du behöver göras för att få bukt med båtmotorstölderna?

– Lättare kunna kontrollera de som lämnar landet, det är där en del av problematiken ligger.

”Tjuvarna söker sig dit det är lättast att stjäla”

Thomas Andersson, på Båtsamverkan i Väst, tycker det är bra att sätta upp kameror som en åtgärd mot tjuvarna.

– Kameror gör en jäkla skillnad, och är ett jättebra exempel i det här fallet. Han fick syn på tjuvarna och polisen kunde vara snabbt på plats. Men sen har väl tjuvarna upptäckt att han suttit dit kameror och stuckit.

Är det vanligt med båtmotorstölder i industriområden?

– Tjuvarna söker sig dit det är lättast att stjäla och lyckas. Det är säkert samma tjuvar som sist, de hade lyckats förr och försökte igen.

Flera åtgärder mot stölder

Men denna gång lyckades inte tjuvarna få med sig något. Thomas Andersson förklarar att det bästa man kan göra för att hålla tjuvarna borta om man har en båtplats är att ordna med båtsamverkan. Det har gjort skillnad på västkusten som fortfarande har färre stölder än på östkusten.

– Sen är det de vanliga råden, ha de bästa låsen och spårsändare på motorerna. Det viktigaste är att man är medveten om att det sker stölder så att man är uppmärksam och kan ta till åtgärder.

Thomas Andersson hade själv önskat att det var lättare att kontrollera de som tar sig ut från landet med stöldgods.

– Så har vi det inte i dag tyvärr. Men under pandemin och även nu lämnar det mesta av stöldgodset inte Sverige för det finns inga båtmotorer att få tag i. Blir du av med din båtmotor nu kan man i värsta fall få vänta till 2023. Det blir en tråkig sommar för en hel del människor.

LÄS MER: Sociala företaget vinner hållbarhetspriset: ”Vi är jätteglada”

LÄS MER: Berättelser om gamla Kungsbacka drog fullt hus

LÄS MER: Båtsamverkan minskar stölderna i Kungsbacka: ”Det gör skillnad”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.