Onsala rymdobservatorium har studerat galaxers mekanik – visar unika bilder

Onsala rymdobservatorium ingår i ett internationellt projekt där man sedan tio år har studerat galaxernas finmekanik med hjälp av 70 000 antenner som är spridda i hela Europa. Nu kan astronomer från Chalmers tekniska högskola visa upp unika bilder från galaxernas kärna med svarta hål och områden där nya stjärnor blir till.

ANNONS
LocationOnsala||

Ett internationellt forskarlag i Europa, inklusive astronomer från Onsalas rymdobservatorium, har under tio år studerat galaxernas finmekanik Med hjälp av teleskopet Lofar kan man se saker som i normala fall skyms av moln av gas och damm, något som SVT Halland tidigare rapporterat om.

LÄS MER:Konstnär och skolelevers verk till tunnel i Hålabäck

Totalt sett finns det 70 000 antenner utspridda i hela Europa, men de flesta hittar man i Nederländerna – och i Sverige och i Onsala kan man hitta 192 stycken. Mellan nätverken skickas det sedan signaler som gör att man nu kan uppnå en högre upplösning än tidigare, tack vare den stora räckvidden.

ANNONS

”Detaljerade bilder av ett universum”

Det blir som ett stort virtuellt teleskop med flera nätverk av antenner som samlar in data – och som sedan sätts samman och skapar bilder.

– Med ett nätverk av antenner över hela Europa visar Lofar att det går att göra häpnadsväckande detaljerade bilder av ett universum som vi aldrig sett det förut, säger John Conway, professor i radioastronomi vid Chalmers, föreståndare för Onsala rymdobservatorium och medlem i forskarlaget, i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Skadegörelsen på kommunens skolor kostar nästan en miljon

När de högupplösta bilderna sedan har sammanställts kan man zooma in och exempelvis se svarta hål som ligger i mitten av galaxer och hitta nya områden där stjärnor blir till.

Det är något som i normala fall inte är möjligt att se med egna ögon, men som blir tydligt med hjälp av de teleskopiska bilderna.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS