Johanna Weichel-Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland. Arkivbilder
Johanna Weichel-Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland. Arkivbilder Bild: Christina Blom

Ökad smittspridning av RS-virus men inga nya rekommendationer på gång

Det är ett högt tryck på vårdcentraler och sjukhus i region Halland. Nu råder regionen föräldrar att undvika att ta med spädbarn till större sammankomster eller ut i julhandeln.

ANNONS

Smittspridningen av RS-virus i Region Halland är just nu stor och det har lett till ett ökat tryck på vården. Samtidig ökar antalet fall av covid-19 och säsongsinfluensan igen. Bland annat har sjukhusen i Halland gått upp i stabsläge för att möta det stora inflödet av patienter.

– Det är en stor smittspridning både bland sjukpersonal och ett stort inflöde av patienter. Vi ser fler inneliggande med RS-virus, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör för Region Halland.

I Västra Götaland gick Smittskyddet på tisdagseftermiddagen ut med att man inför nya rekommendationer om hur föräldrar och andra ska förhålla sig till smittspridningen. Bland annat rekommenderas föräldrar till barn under sex månader att hålla syskonen hemma från förskolan, detta gäller fram till och med 8 januari i nuläget och kan förlängas.

Inga nya rekommendationer

Men än så länge är det inte aktuellt med några nya rekommendationer från Smittskydd Halland.

– Vi har inget regionövergripande på gång. Inte mer än det som redan gäller att man ska försöka minska smittspridningen och att vi har en begränsning i mängden medföljande till sjukhusen som är viktig.

Hon vet att det diskuterats rekommendationer.

– Men vi har inga planer i nuläget utan följer läget och diskuterar frågan, säger Johanna Wiechel-Steier.

RS-virus kan ge svår sjukdom, framförallt hos små barn under sex månader. Många barn behöver sjukhusvård på grund av andningssvårigheter i samband med RS-virusinfektion.

I Region Halland rekommenderar man att man fortsätter att vaccinera sig mot covid-19 och säsongsinfluensan och att man stannar hemma vid symptom.

LÄS MER:Stor ökning av covid – en tredjedel inom vården testar positivt

LÄS MER:FHM:s varning inför julen – ser ökad smittspridning

ANNONS