Emma Snelder är hälsopedagog och arbetar med läxhjälps-projektet. Foto: Privat/Arkiv
Emma Snelder är hälsopedagog och arbetar med läxhjälps-projektet. Foto: Privat/Arkiv Bild: Elvira Linderot

Nytt projekt: unga ska ge läxhjälp till unga

Kommunen ska anställa gymnasieungdomar för att ge läxhjälp åt andra gymnasieungdomar några timmar i veckan. Projektet ska också bidra till "inkludering och kamratskap."

ANNONS
|

Under hösten har Kungsbacka startat upp ett helt nytt projekt med läxhjälp. Målet är att anställa ungefär tio gymnasieungdomar som ska arbeta 2-4 timmar i veckan med att hjälpa och stötta andra elever som vill höja ett betyg eller känna sig säkrare i ett ämne.

– Bakgrunden är att vi har tittat på hur vi kan jobba med inkludering på olika sätt ute på skolorna. Först var tanken att bara anställa en läxhjälpare men så tänkte vi att det är bättre om fler får möjlighet att göra det. Ungdomarna får utmana sig själva, utvecklas och möta en annan person. Det är både läxhjälp och ett sorts kamratstöd, säger Emma Snelder som är hälsopedagog i kommunen.

ANNONS

Det kan vara nyanlända, nyinflyttade eller bara elever som behöver lite extra stöd som kan ha nytta av läxhjälpen. Genom att de får hjälp av andra ungdomar kan det också ge andra positiva effekter, menar Emma Snelder.

– Det finns redan läxhjälp ute på skolorna och även organisationer som gör ett jättebra jobb. Men det här blir något annat där unga stödjer andra unga. De får se vad de ger att möta en annan människa, pröva på att arbeta och lära känna varandra. Det finns många aspekter av det.

Redan nu är två läxhjälpare igång och kommunen söker efter fler.

– Några är igång och har träffats. Eleverna får sätta upp mål och en handlingsplan, så om de till exempel satsar på ett högre betyg i engelska kan vi följa upp och utvärdera det sen. Ibland kan de träffas en grupp elever och ibland två och två, det är något som får formas efterhand.

Hur gör man om man vill bli läxhjälpare?

– Då ska man höra av sig till mig via mejl så pratar vi om det. Det är bra att skriva med vilka ämnen som man är stark i. Man behöver kunna en del för att kunna lära ut och förklara för andra, säger Emma Snelder.

ANNONS

Kommunen har sökt och fått statliga pengar för projektet.

– Vi ska börja med att testa det här fram till sommaren och sen får vi se.

Andra, liknande projekt sköts ideellt, varför anställer ni ungdomar?

– Det finns och görs otroligt mycket bra ideellt arbete men nu när vi har kunnat söka pengar så är det jättebra att vi kan anställa. Kommunen har ett ansvar som arbetsgivare att slussa ut ungdomar i arbetslivet också. Här får de testa på att jobba, gå igenom ett anställningsavtal och lära sig saker.

Elvira Linderot

elvira.linderot@molndalsposten.se

ANNONS