Enligt förslaget ska brevbäraren vara ute som vanligt, men köra alternativa rundor varannan dag. I Kungsbacka kan reformen införas den 3 maj. Arkivbild: Jonas Löfvendal.
Enligt förslaget ska brevbäraren vara ute som vanligt, men köra alternativa rundor varannan dag. I Kungsbacka kan reformen införas den 3 maj. Arkivbild: Jonas Löfvendal. Bild: Jonas Löfvendahl

Nytt förslag kan ge post bara varannan dag

Från och med maj kan Kungsbackas invånare få sin post utdelad bara varannan dag. Det bekräftar ledningen för Postnord.
– De flesta kommer inte märka någon skillnad, säger Henrik Ishihara, presstalesman på postjätten.

ANNONS

Än så länge är det definitiva beslutet inte fattat, men Postnord har en plan att på sikt gå över till utdelning bara varannan dag i hela landet. Ett pilotförsök i Skåne testade nyordningen i full skala och försöket föll väl ut. Det berättar Henrik Ishihara, presstalesman på Postnord.

– Baserat på erfarenheterna därifrån så finns en plan att rulla ut detta i regionerna. Det slutgiltiga beslutet är inte taget när det gäller Kungsbacka, men vi arbetar efter att detta införs den tredje maj, säger han.

I förslaget ska brevbäraren vara ute varje dag, men alternera mellan två olika rundor, beroende på dag och postnummer. I praktiken betyder det att breven kommer att dimpa ner i brevlådan varannan dag ute hos mottagarna.

ANNONS
Henrik Ishihara, presstalesman på Postnord.
Henrik Ishihara, presstalesman på Postnord. Bild: Carla Lomakka

I Skåne visade det sig att de flesta inte reagerade särskilt hårt på neddragningen.

– Slutsatserna är goda och en granskning som PTS, Post och Telestyrelsen, gjort visar att vi kan göra detta och ändå behålla kvalitén i postutdelningen. En undersökning bland våra kunder visade också att de flesta var nöjda, eller inte hade någon åsikt om förändringen. 22 procent uppgav att de var negativa, de flesta i åldersgruppen ungefär 45 till 64 år. Men de flesta märkte ingen större skillnad, säger Henrik Ishihara.

Bakgrunden till nyordningen är självklart att allt färre skickar brev med snigelpost.

– Sedan millennieskiftet har mer än hälften av alla brev blivit digitala. Samtidigt är det portointäkterna som helt ska finansiera brevutdelningen, vi har inte fått en krona i statligt stöd till den svenska posttjänsten. När intäkterna faller, då måste vi skära i kostnaderna, säger Ishihara.

Vad säger du till alla som tycker det är vemodigt om brevbäraren inte kommer förbi varje dag?

– Jag säger att vi tyvärr måste spara pengar och för de flesta blir inte skillnaden så stor. Hade vi sparat på andra delar av verksamheten så hade kanske protesterna blivit mer omfattande. Vi kan inte göra alla nöjda.

ANNONS

Mats H Ljungqvist

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

ANNONS