Nykomlingen tar över S-tronen: ”Vi ska inte smälta in”

Länge har Socialdemokraterna i Kungsbacka legat lågt i debatten. Men på sistone har partiet tagit mer plats. Möjligen beror det på nya ledaren, Magdalena Sundqvist.
– Vi vill inte smälta in i bakgrunden, säger hon.

ANNONS
|

Hon har inte varit politiker särskilt länge. Efter en föräldrakamp på Älvsåkersskolan fick Magdalena Sundqvist frågan om hon inte kunde tänka sig att engagera sig i Socialdemokraterna.

– Jag sa nej först, men efter att ha tänkt ett tag, ringde jag och sa ja. Det var efter valet 2014. Detta blir min andra valrörelse, säger Magdalena Sundqvist.

Kunde det blivit ett annat parti?

– Med uteslutningsmetoden, nej.

Hur menar du då?

– Jag är ganska liberal i vissa frågor och vill förbjuda så lite som möjligt. Men om du har turen att få vara frisk och är hyfsat välbeställd, då ska du bidra till dem som inte har dragit samma vinstlott.

ANNONS

Vi träffas utanför stadshuset där hon sannolikt tar över som oppositionsråd efter Eva Borg.

– Givetvis tänker man över alla tänkbara scenarier. Ett skulle kunna vara att Sverigedemokraterna blir större än oss, då får vi ingen kommunalrådspost för första gången någonsin. Men det finns egentligen inte på kartan. Vi tror på ett bättre val i år än förra valet. Förra valet fick vi 15,4 procent i Kungsbacka. Nu hoppas vi på 20.

Vad kommer Kungsbackaborna se för skillnad när du tar över efter Eva Borg?

– De kommer se mycket av dem som varit i valrörelsen. Att vi är synliga och tydliga och prioriterar den grundläggande välfärden. Skolan är oerhört viktig. Vi pratar med många lärare som har det väldigt tufft. Stora klasser till exempel. Det måste vi göra något åt. Sen ska vi värna om de äldre. Vi ska inte heller glömma det grundläggande, att ha en bostad.

Hur menar du då?

– I Kungsbacka tar ungefär tusen elever studenten varje år. Många kommer från restaurang samt vård och omsorg. Vi har restauranger som skriker efter arbetskraft. Det gäller även unga som vill jobba inom vården. Då måste det finnas bostäder till de här personerna.

Det är ju lätt som oppositionsparti att skrika efter det, men är det lika lätt för de styrande?

ANNONS

– Politik är aldrig lätt, det är hårt jobb. Men innan dess måste det finnas en vilja. Det är uppenbart att de som styr inte har viljan att ordna bostadsbristen.

Varför skulle de inte vilja det?

– Det är uppenbart i hur de resonerar. De vill bara bygga 500 bostäder och inte 50 procent hyresrätter utan man vill bygga väldigt mycket mindre. Det måste finnas bostäder till folk som inte är höginkomsttagare.

Men hur kommer det att skilja sig mellan dig och Eva Borg?

– Vi har alltid tyckt bra om varandra. Men vi har också varit väldigt olika och kompletterat varandra bra. Jag är lite mer hetsig och Eva är mer eftertänksam.

Nyligen skrev vi om skolbetyg som dalar. Hur ser du på det?

– Det är en indikation på att man måste undersöka något. Skolresultaten i sig är svårt att säga något om. Men om skolan får sämre betyg så måste man ta reda på vad det beror på. Kan det bero på mindre personal eller vad? Vad behövs göra för att vända trenden.

Tidigare har Socialdemokraterna inte gjort så mycket väsen av sig i Kungsbacka. Nu gör ni det. Jag antar att det är medvetet?

ANNONS

– Det är klart. Vi vill att folk i Kungsbacka ser vad för politik vi vill föra fram. Oppositionen ska inte smälta in i bakgrunden. Vi vill visa att vi är ett alternativ och inte är samma sak som de som styr.

Socialdemokraternas Magdalena Sundqvist vill satsa på typiska S-frågor: vård, skola och omsorg.
Socialdemokraternas Magdalena Sundqvist vill satsa på typiska S-frågor: vård, skola och omsorg. Bild: Tobias Sandblom

Hur har det varit att knacka dörr?

– Över förväntan. Det är kul att vara socialdemokrat 2022. Vi har blivit väl mottagna. Det har varit trevliga samtal, även med folk som inte tycker som oss.

Har ni blivit utslängda?

– Nej, jag har inte blivit det. Jag har haft någon som inte vill ta emot en flyer, men inte mer än så. Det är roligare att vara socialdemokrat 2022 än 2018.

Hur märker man det?

– Att folk är mycket mer positiva. Vi får tummen upp av folk när vi står med våra banderoller och plakat.

Men väljer ni vart ni ska gå, åker ni även ut till de mest förmögna som kanske inte röstar på er?

– Vi har en valledningsgrupp som väljer vart vi ska gå. Jag vet inte exakt hur vi väljer, men det är väl inte övervägande delen där vi har varit.

Precis som många andra partier har ni en hög ålderskategori. Kommer ni att göra något åt det?

ANNONS

– Jag är i mitten och är 50 år. Den yngsta tjejen är 21 på valdagen. Maj-Britt Rane Andersson är äldst och är 82. Det skiljer 30 år mellan mig och den yngsta och lika mycket mellan mig och den äldsta. Det är ganska coolt och ett bra spann.

Magdalena Sundqvist

Ålder: 50.

Bor: Älvsåker/Anneberg.

Familj: Maken Anders. Tre barn.

Intressen: Träning. ”Stapplar mig fram i triathlon och swimrun.”

Yrke: Lärare och rektor. Verksamhetsutvecklare inom IT på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

LÄS MER:Ministerbesök i Kungsbacka – Ardalan Shekarabi (S) knackade dörr

LÄS MER:Hett när politiker paddlade i centrum: ”Har laddat med valfläsk”

LÄS MER:Dags för val – så röstade Kungsbacka 2018

ANNONS