Nya förslaget: Så ska eleverna slippa pendla när högstadiet flyttas

Åsa Gårdsskolas högstadieelever slipper pendla till Frillesås. Så lyder skolförvaltningens förslag till nämnden. Men de ska gå sina tre sista grundskoleår på Åsaskolan.

ANNONS

Det förslag som Förvaltningen för förskola och grundskola lagt fram innebär att högstadiet kommer flyttas från Åsa Gårdsskola till Åsaskolan, men att det kommer ske successivt. De elever som hunnit börja högstadiet kommer, om förslaget går igenom, få slutföra sin skolgång där. Från höstterminen 2022 kommer samtliga sjundeklassare i Åsa undervisas på Åsaskolan.

LÄS MER:Föräldrarna protesterar mot skolflytten: ”Strider mot lagen”

Föräldrarna protesterade

Föräldrarna till barnen som riskerade att behöva gå sitt sista högstadieår på en ny skola är nöjda med det nya förslaget.

– Det känns som att de lyssnat på oss när de lagt fram det här förslaget, och att de har tagit hänsyn till eleverna, säger Bo Gärdhagen.

Han är en av de föräldrar som skrev ett öppet brev till skolchefen, om att man riskerar att bryta mot skollagen när man flyttar några elever för att ge plats åt andra. Han har inte pratat med alla föräldrar som skrev under brevet, men hans uppfattning är att man generellt sett uppskattar lösningen.

– Jämfört med det förslag som sagt från början är det här mycket bättre. Det är stor skillnad på att gå sitt sista år på en ny skola och att gå hela högstadiet där, säger Bo Gärdhagen.

LÄS MER:Efter endast 13 år – skolan är redan för liten

Åsas bibliotek kan behöva flyttas

Han menar att om eleverna ska gå tre år tillsammans finns stora möjligheter att integrera dem, genom att blanda klasserna. Än är dock inte något slutgiltigt beslut taget. Det är Nämnden för förskola och grundskola som i slutänden bestämmer, och deras arbetsutskott ska sammanträda den 2 juni, för att den 16 juni kunna fatta ett beslut. Skolchefen Maria Andersson som varit med och lagt fram förslaget är dock hoppfull.

– Jag har haft kontinuerlig kontakt med nämnden och de har inte lagt fram några andra förslag.

Sedan tidigare finns beslut om att bygga ut matsalen på Åsaskolan, samt flytta hemkunskapssalen för att göra mer plats. För att förvaltningens förslag ska vara genomförbart behöver även biblioteket på skolan minskas, eller flyttas till nya lokaler.

– Bibliotekets lokaler är en utmaning som kultur och fritid jobbar med. Dessutom gör vi en riskbedömning kring vad det innebär för medarbetarna att avveckla ett högstadium, och hur det påverkar de sista niondeklassarna som blir kvar. Det är sådant vi arbetar med innan beslutet tas, säger Maria Andersson.

LÄS MER:Så trångbodd är ditt barns skola – många är fyllda till max

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS