Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulrika Granfors, förvaltningschef på kultur och fritid säger att det nya systemet ska underlätta för föreningarna. Bild: Kungsbacka kommun, Stefan Bennhage
Ulrika Granfors, förvaltningschef på kultur och fritid säger att det nya systemet ska underlätta för föreningarna. Bild: Kungsbacka kommun, Stefan Bennhage

Nya beslutet: Så mycket pengar får föreningarna

50 000 kronor till orienteringskartor och 40 000 kronor till BMX-klubben. Det är några av beloppen som kan komma att betalas ut, varje år, när förslaget om nytt bidragssystem nu fått klartecken av politikerna i kultur- och fritidsnämnden.
– Det är baserat på vad vi betalat ut tidigare. Men nu slipper föreningarna ansöka om bidrag varje år, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef på kultur och fritid.

17 miljoner kronor delas årligen ut till föreningar i kommunen i form av olika bidrag. Men det har riktats kritik mot ansökningsprocessen, att det är krångligt och inneburit mycket administrativa uppgifter för föreningarna.

– Vi har fått signaler från föreningslivet att de vill se ett enklare system. Det nya är att det allra mesta kommer att bakas in i verksamhetsbidragen, som man får utifrån hur många medlemmar man har, har nämndens ordförande, Kristina Karlsson (C) tidigare sagt i en intervju med Kungsbacka-Posten.

Slipper ansöka – får en årlig summa

Nu har kultur- och fritidsförvaltningen tagit fram ett nytt bidragssystem, med fasta belopp som årligen betalas ut, där föreningarna slipper ansöka om exempelvis utbildnings- och utvecklingsbidrag. Och även till de föreningar som har egenägda eller hyrda anläggningar.

– Huvudskälet är att det ska bli enklare. Alla föreningar får ungefär den summan de har fått tidigare, men de slipper själva ansökningsprocessen. Det ska underlätta för föreningarna så de vet hur mycket pengar de får och kan planera sin verksamhet utefter det, säger förvaltningschefen Ulrika Granfors och fortsätter:

– Men detta är bara en liten del av hela bidragssystemet till föreningar, lokalt aktivitetsstöd kommer vara kvar som vanligt, det är den största delen av den totala bidragsbudgeten.

Men en lista över vad alla föreningarna får i bidrag kan inte lämnas ut, Ulrika Granfors hänvisar till att det än så länge är arbetsmaterial.

”Vi tycker nog att vi fått med alla”

Beloppet i anläggnings- och skötselbidraget är baserat på vad det är för typ av anläggning och vad det kostar i underhåll. Föreningen får pengar exempelvis per elvamannaplan eller per kilometer elljusspår. Ridsport och föreningar med särskilda förhållanden kommer hanteras utanför detta system. I förslaget får mindre fotbollsklubbar utanför tätort 100 000 kronor om de sköter planerna själva. Och de tre orienteringsföreningarna, IF Rigor, OK Löftan och Fjärås AIK, får 50 000 kronor var för orienteringskartor.

LÄS MER: Bygger pumptrack för att få ungdomarna att stanna

– Det kostar mycket mycket mer, bidraget ska bara täcka en del av kostnaden, säger Ulrika Granfors.

Finns det någon risk att det är någon förening som riskerar att bli utan bidrag när man inte längre kan ansöka? Någon ni kan ha missat?

– Vi tycker nog att vi fått med alla. Men vi har inte gått in i varenda liten detalj, utan tittat på de stora dragen för att så många föreningar som möjligt ska få den summan som de fått tidigare.

LÄS MER: Kommunal chef utredde bidrag till egna föreningen – experten: ”Olämpligt”

Nya kostnader för att hyra lokaler från kommunen

I förslaget finns det ett nytt bidrag som föreningarna kan söka.

– Det finns många föreningar som arbetar med integration och vill kunna utveckla det, där har föreningslivet en väldigt viktig roll och det vill vi vara med och stötta. Den typen av bidrag fanns inte förut, utan vi har skapat den potten.

Förvaltningen fick även i uppdrag att ta fram nya taxor, fasta kostnader för hyra av lokal exempelvis idrottshallar och ishallar.

– Vi vill att våra lokaler ska användas mer och då ska det vara enkelt och tydligt. I stället för massa olika priser har vi delat in lokalerna i fem kategorier så det blir jämna, avrundade belopp, exempelvis 100 kronor i timmen, säger Ulrika Granfors.

Utöver det får klubbar som sköter motionsspår, exempelvis IF Rigor, 10 000 kronor per år.

Årliga bidrag till föreningar med egenägda eller hyrda anläggningar:

Tennisplan utomhus/inomhus: 10 000 kr/plan

Padelanläggning: 10 000 kr

Orienteringskartor: 50 000 kr

Elljusspår: 10 000 kr

Motorsport: 15 000 kr

Modellflyg: 15 000 kr

Skyttebana: 10 000 kr

Dragkampsanläggning: 15 000 kr

Cykelbana BMX: 40 000 kr

Bandy: 10 000 kr

Båtsport: 5 000 kr

Schack: 10 000 kr

Friluftsliv: 10 000 kr

11-manna gräsfotbollsplan: 25 000 kr/plan

11-manna konstgräsfotbollsplan: 20 000 kr/plan

5-9-manna gräsfotbollsplan: 20 000 kr/plan

5-9-manna konstgräsfotbollsplan: 15 000 kr/plan

Grusfotbollsplan: 10 000 kr/plan

Omklädningsrum/klubbhus där kommunen inte kan erbjuda alternativ: 40 000 kr

Extra stöd till mindre fotbollsklubbar utanför tätort som sköter planer själva: 100 000 kr.

”Anläggnings- och skötselbidrag till ridsport hanteras helt och hållet utanför detta system. Även några andra föreningar med särskilda förhållanden hanteras utanför systemet”, skriver förvaltningen i förslaget till nämnden.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.