Nya besöksrekord i naturreservaten – allt fler vill ut och vandra

Sedan förra året har besöksantalet fördubblats i länets naturreservat och intresset för att ge sig ut och vandra slår nya rekord. I 15 år har Anna-Lena Enström guidat vandringar i Kungsbacka – nu vill hon inspirera ännu fler till att hitta till utflyktspärlorna i närområdet.
– Man behöver inte åka långt för att få en semesterkänsla, säger hon.

ANNONS
|

Kungsbackabon och vandringsexperten Anna-Lena Enström har guidat vandringsturer sedan 2005, senast för friluftsfrämjandet i Onsala. För henne har intresset för naturen alltid funnits där och under det senaste året har allt fler gjort henne sällskap.

– Det märks framför allt på parkeringsplatserna som är överfulla på sina ställen, sen är det mer folkfyllt än vanligt ute på vandringslederna, säger hon.

LÄS MER:Efter rekordåret – nu jagas fler p-platser i naturreservaten

Hon ser ett tydligt samband med pandemins intåg förra våren då många valde att umgås utomhus för att minska smittspridningen. För Anna-Lena Enström har vandringen blivit en plats att umgås på när avstånd blivit normen.

– Folk behöver hitta på något, man kan inte bara sitta hemma och titta på tv, säger hon.

ANNONS

Och det är hon inte ensam om att tycka. Mikael Stenström är samordnare för Länsstyrelsens förvaltning av naturreservaten och enligt deras senaste mätningar har besöksantalet i reservaten nära nog fördubblats på bara några år.

– Det har varit en snabb ökning under den senaste tiden. Det är så klart väldigt roligt att fler kan hitta ut och få möjlighet att ta del av den fina och omväxlande natur som finns, säger han.

”Det bästa av allt på samma plats”

I Kungsbacka kommun finns närmare 20 naturreservat och ett kulturreservat som förvaltas antingen av länsstyrelsen eller Västkuststiftelsen. Mikael Stenström har själv många favoritplatser, men högst upp på listan står naturreservatet Särö Västerskog.

– Det är en klass för sig, den skogen har ingen like på hela västkusten. Det är så otroligt gamla träd, trolskt med många spännande arter. Sen får man havet, bad och fiske, det är som att man klämt in det bästa av allt på en och samma plats, säger han.

Favoriten på Särö följs av naturreservatet Gäddevik i närheten av Fjärås och Hålsundsudde-Sönnerbergen på Onsalahalvöns sydspets.

– Där kommer man upp en bit och får en fenomenal utsikt mot Nidingen. Det har under de senaste 15 åren satsats flera miljoner på att restaurera områdets betesmarker som innan var helt igenväxt. På udden Mönster ligger det ett lotsutkik på ett stenröse från bronsåldern, där finns det en fin altan att ta en fika i solen på, säger han.

ANNONS

Finns en vandringsled för alla

Anna-Lena Enström söker sig gärna till Sandsjöbacka som har många varierande och utmärkta vandringsleder, men hon besöker också ofta Hördalen vid Hamra golfbana med sitt läge ute vid havet. För de som vill ta med en barnvagn eller rullstol rekommenderar hon Näsbokrok naturreservat.

– Det finns så många möjligheter när man har både närheten till havet och en helt annan natur inåt land. Även inne i stan kan man hitta platser med fina kortare slingor som Varlaskogen eller Kullaviksskogen vid Maleviksskolan. Många känner till Stättared men färre vet att det också finns en jättefin slinga runt sjön där på runt fyra kilometer, säger hon.

Anna-Lenas vandringstips

1. Se till att du har bra skor som är väl ingångna. Ha gärna ullstrumpor närmst foten och strumpa över för att undvika skavsår.

2. När du klär dig kan du tänka ”lager-på-lager”, det gör det lättare att anpassa sig efter vädrets skiftningar.

3. Samla information innan du ger dig ut. Finns det föreskrifter att följa om du ska vandra i ett naturreservat? Hur ser vädret ut att bli? Finns en markerad led i området?

4. Packa med dig bra-att-ha saker som sittunderlägg, regnkläder, myggmedel och solskydd vid behov, tändstickor om du vill elda (se till att de hålls torra), och en påse att lägga skräpet i för att ta med det hem.

5. Ta med en riktigt god matsäck och vatten.

6. Anpassa vandringen efter din egen förmåga och försök hitta vilken typ av natur och terräng som passar just dig.

7. Att röra på sig och använda sin kropp efter förmåga är underbart och man sover gott efter en dags vandring. Men passa också på att stanna ibland för att lyssna på bäcken, njuta av tystnaden och ta in dofterna.

Anna-Lena Enström menar att tröskeln för att börja vandra inte behöver vara särskilt hög. Att börja med att köpa en vandringsryggsäck för flera tusen är inte rätt väg att gå utan det enda hon rekommenderar till nybörjaren är ordentliga skor.

– Man behöver inte så mycket men på fötterna behöver man ha något som är skönt att gå i. Sen duger en vanlig jacka och lager på lager bra. Då kan man ta av eller på sig beroende på hur det känns, säger hon.

Kan anpassas till barnfamiljen

En annan viktig del är att se till att inte gå vilse. För det mesta väljer Anna-Lena Edström att vandra längsmed utmärkta leder, annars har hon alltid med sig en kompass och använder sig flitigt av olika appar, som naturkartan.

ANNONS

Det är något som hon också menar kan bli en rolig aktivitet om man vill ge sig ut tillsammans med barn.

– Där finns varenda stig utmärkt vilket också kan vara riktigt kul att lära sig för barn i flera åldrar. Det blir en aktivitet i sig och samtidigt lär sig både barnen och jag något nytt, säger hon.

LÄS MER:Regionens råd inför påsken – i spåren av smittrekordet

I dag tar hon ibland med sig barnbarnet ut och när hennes egna barn var små anpassade hon vandringen efter deras åldrar.

– Det kan vara tufft att vandra tre mil med en treåring på axlarna, men då räcker det med en kortare sträcka. Det finns också bra vandringsleder i Kungsbacka där man kan ta sig fram med barnvagn eller rullstol, säger hon.

Eldningsregler olika regler för varje naturreservat

Frågor om man får elda eller inte i naturreservaten är bland de vanligaste frågorna som Länsstyrelsen i Halland får från besökarna. Enligt Mikael Stenström varierar det från fall till fall vad som är tillåtet eftersom varje naturreservat har sina egna föreskrifter som syftar till att skydda de naturvärden som finns just på den platsen.

– Det bästa är att ta reda på vad som gäller innan man ger sig ut. på vår hemsida har vi samlat all nödvändig information. Något som däremot gäller generellt är att hundar måste vara kopplade, vi har tyvärr haft några olyckor där betesdjur gått till attack. Lösa hundar riskerar också att störa djurlivet, säger Mikael Stenström.

ANNONS

LÄS MER:Nidingens Vänner om solceller på ön: Nej tack

En annan detalj som han menar är bra att känna till är att det saknas sopkärl på många platser.

– Nedskräpningen riskerar att bli ett problem ju fler som besöker naturreservaten. Därför är det alltid bra att ha med sig en egen påse att slänga sitt eget skräp i.

Förutom nedskräpning innebär också det höga besökstrycket en hel del utmaningar. Bristen på parkeringsplatser har blivit påtaglig på sina håll när boende i närområdet har slagit larm om bilar som blockerat infarter till villatomter när platserna tagit slut. Men att bygga ut är både svårt och tidskrävande.

– Man önskar att vi kunde få förståelse för att vi inte förutsett det här. Naturreservaten är skyddade och att bygga ut en parkeringsplats är en slags exploatering i sig, men det är nödvändigt och vi förhandlar just nu med markägare om en utbyggnad. Det allra bästa är om man kan ta cykeln ut till reservatet, säger Mikael Stenström.

Satsar på att utveckla reservaten i Kungsbacka

För intresset för vandring i naturen ser ut att hålla i sig, därför satsar nu Länsstyrelsen även på att rusta upp och bygga ut både vandringsleder och besökscenter i Fjärås Backa, dessutom ska fler parkbänkar ställas ut.

– Nu satsar vi på detta. Jag blir jätteglad att det i dag inte är Gekås parkeringar som är överfulla utan våra. Nu kan fler lära sig att uppskatta de här områdena. Naturen är en fantastisk ventil, säger Mikael Stenström.

ANNONS

Anna-Lena Enström är ute och vandrar i naturen minst en gång i veckan. Sedan coronaviruset kom har det blivit ännu mer, för det är ute i naturen hon hittar sitt lugn.

– Jag älskar ju naturen, skogen och havet. Man blir lycklig, glad och lugn, får frisk luft och motion. Vi i Sverige ska vara tacksamma för allemansrätten och man ska ha respekt för naturen. Den är verkligen något speciellt. Sen luktar det så gott och allt man äter ute smakar alltid lite bättre än inne, säger hon.

ANNONS