Nya badhuset är påfyllt och testkörs för fullt

Det har kallats ”den största investeringen i Kungsbackas historia” och totalpriset landar på drygt en halv miljard. Nu återstår bara inkörning och finputsning av Kungsbackas nya badhus, en satsning som diskuterats i nästan två decennier.
– Det är ju inte precis som att bygga ett vanligt hus, konstaterar projektledaren Magnus Attemalm.

ANNONS
|

Badhuset byggstartades i april 2018, med ett första spadtag av nästan samtliga kommunalråd i kommunen. Diskussionerna hade varit många och långa, men runt projektet fanns en nästan total politisk samstämmighet. Efter det symboliska spadtaget har det gigantiska bygget sakta vuxit upp tvärsöver ishallen.

Invigningen är satt till den 9 maj. För Betonmast, som vann upphandlingen, är det närmast bara finputsning som pågår.

– Just nu är bassängerna vattenfyllda och vi testar och kör alla system i skarpt läge. Det handlar om ventilation, elsystem, filter och vattenrening, i princip kontrollerar vi att allting fungerar som det ska, säger Magnus Attemalm.

Som mest har badhusbygget involverat ungefär 150 personer dagligen, även om styrkan sjunkit nu på slutfasen. Inne i badhuset pågår aktiviteter snart sagt överallt.

ANNONS

Entréplanet håller på att ta form, omklädningsrummen har fått sina skåp, men fortfarande återstår mycket arbete. I ett rum pågår en testmätning av akustiken, och konsulten varnar för att ”vi sätter snart på ett ljud”, när vi vandrar förbi.

På första våningen ligger 50-metersbassängen, med imponerande utsikt över Kungsbacka genom de dramatiska panoramafönstren. Intill den stora bassängen, med läktare, finns de bägge undervisningsbassängerna. Relaxavdelningen ligger intill och inte långt därifrån gapar ett stort ljusblått hål i väggen. Det är slutstationen på den vattenrutschbana som delvis går i stora rör på utsidan.

I markplanet under döljer sig det som är simhallens kontrollrum, med gigantiska reningskärl och behållare. Mängden rörledningar i taket är imponerande och överallt pågår kontroller av de olika systemen.

Den första påfyllningen av vatten påbörjades för flera veckor sedan. Magnus Attemalm medger att det var en häftig känsla.

– Vår arbetsledning passade på att testbada så fort bassängen blivit halvfull. Det kan inte ha varit mer än en tolv-tretton grader i vattnet, säger han.

När Kungsbacka-Posten är på besök ”bräddas” den stora bassängen. Det innebär lite förenklat att vattnet får rinna över med flit, för att se att de olika renings- och filtersystemen fungerar som de ska. Bräddningen ska simulera badglada Kungsbackabor som skvalpar runt i bassängen.

ANNONS

Bassängvattnet renas i flera steg, bland annat med sand i stora tankar, och med UV-bestrålning för att döda bakterier. Vid slutstationen är det så pass rent att det bara behövs klorpåfyllning och värme – innan det skickas tillbaka in i bassängen. Allt övervakas elektroniskt och alla olika bassänger har liknande enskilda system.

– Totalt finns det elva olika displayer för att övervaka pumpar och teknik, berättar Magnus Attemalm.

Själva byggnaden står stadigt parkerad på 900 betongpålar, förankrade ner till berg. Det behövs. Bara 50-metersbassängen rymmer 2 500 kubikmeter vatten, konstaterar Magnus Attemalm, efter att snabbt ha konsulterat miniräknaren.

Och projektledaren skickar en uppmuntrande passning till beställaren.

– Det är väldigt roligt att kommunen valt en riktigt gedigen byggnad. Det är exklusiva och hållbara material, allt kakel som valts är top of the line och det är väldigt hög standard. 50-metersbassängen håller alla mått för internationella tävlingar och bassängen kan delas av till två 25-metare. Och det finns två undervisningsbassänger med höj- och sänkbara golv, så rent tekniskt är mycket ganska avancerat, säger Attemalm.

Kungsbackas gamla simhall är en av alla 80-talskonstruktioner som inte klarat tidens tand. Rivningen ska inledas ungefär samtidigt som den nya står klar.

– Jag har varit med och byggt simhallar förr. Man kan säga att de gamla 60-talskonstruktionerna håller fint fortfarande, men på 80-talet byggdes många simhallar som äventyrsbad. Man gjorde inte alltid de bästa materialvalen, och dessutom värmde man många gånger vattnet ända upp till 32-34 grader. Det slet hårt på konstruktionen och betongen, säger Attemalm.

ANNONS

Att det handlat om Kungsbackas kanske största investering i modern tid har inte märkts av på insidan.

– Nej, det var ju lite upphaussat i början, kring första spadtaget, men efter det gick allting ner i en lugnare period, säger Attemalm.

Första spadtaget togs i april 2018. Då var det viktigt att komma igång med bygget före valet. Simhallen hade varit ett vallöfte från alliansen, som nu ville visa att de levererade på sina löften innan väljarna gick till valurnorna på nytt.

Och bygget har gått helt enligt plan, utan några större dramatiska inslag så här långt. Betongen har gjutits som element, bland annat i Veddige, och lyfts på plats när bygget växt fram. Det har haft sina sidor att hantera 32 meter långa betongelement.

– De var för långa för att köras dagtid, så det fanns dagar då hela gårdsplanen var full av lastbilar när vi kom på morgonen. Det kunde bli lite trångt när alla skulle ha plats.

Den 17 april är slutdatum – då är entreprenaden klar och Betonmast lämnar över badhuset till kommunen.

– Då är vår del avklarad. Sedan är det upp till kommunen att bestämma när och hur de vill ha invigningen, säger Attemalm.

ANNONS

Men riktigt, riktigt klart är det inte. Kontraktet säger att bygget följs upp med garantibesiktningar under en femårsperiod, efter att entreprenaden godkänts.

– Naturligtvis kommer det att vara roligt den dagen vi lämnar över, men vi kommer leva med bygget i ytterligare ett par år. Att bygga ett badhus är ju lite mer än att bygga ett vanligt hus, med all den här tekniken, säger Magnus Attemalm.

I dagsläget planeras invigningen till den 9 maj.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Simhallens historia

* Behovet av en ny simhall blir högaktuell i början av 00-talet. Av två skäl – kommunen växer så det knakar och simhallen är sliten, med brister i konstruktionen.

* Frågan drivs också hårt av simklubben, som blivit allt mer trångbodd.

* I en enkätundersökning för unga på kommunens hemsida i mitten av 00-talet stod ”ny simhall” högst på önskelistan.

* 2012 börjar frågan om att bygga en helt ny simhall att diskuteras på allvar. Alla vet att det blir en mastig investering och politikerna enas om att satsningen ska in i budgeten för 2014. Det finns folkvalda som föreslår att en ny simhall bör ligga i Onsala. ”Hälften av invånarna bor ju i väster”, säger de, men förslagen blir inte långlivade.

ANNONS

* I slutet av 2014 beställs en utredning av vad en ny simhall ska innehålla. I krav-specen finns bland annat en 50-metersbassäng och två mindre övningsbassänger. Äventyrsbad anses dock inte lika nödvändigt, skriver de ansvariga politikerna.

* 2016 står det klart att Kungsbacka bestämt sig för att bygga ny simhall. Något äventyrsbad blir det inte, alla sådana idéer skrotas, däremot planeras ett familjebad in, med lek och plask för de minsta. Kostnaden beräknas till 360 miljoner kronor och byggstarten sätts till i bästa fall 2017.

* I februari 2017 står det klart att kalkylen för simhallen skjutit i höjden. Totalkostnaden budgeteras nu till 425 miljoner, och ledande kommunpolitiker talar om att ”taket är nått” och ”vi måste diskutera vad vi får för pengarna”.

* Bara en månad senare, i mars 2017, enas kommunledningen om en ny totalkostnad – 426 miljoner. Och det är bara för själva simhallsbygget. Utöver det planeras en park för 100 miljoner. Det ger en slutnota på 526 miljoner kronor och simhallen blir därmed den största investeringen i kommunens historia. Planerad invigning sätts till 2020.

* I september läcker uppgifter ut om att bassängen som ska byggas bara är 20,5X50 meter. En så kallat ”fullstor” bassäng, men godkänt tävlingsmått måste vara 25X50. I sociala medier rasar invånarna och kallar politikerna ”dumsnåla”. Kostnaden det handlar om är tolv miljoner. Politikerna backar snart – bassängen byggs med godkända tävlingsmått.

ANNONS

* Tidigt 2018 enas kommunen och entreprenören Betonmast. Första spadtaget tas i april samma år och från och med nu säger ingen simhall längre. ”Nya badhuset” blir ett begrepp och den officiella invigningen planeras till den 9 maj i år.

ANNONS