Elev, man i grå hoodie.
Johan Bergström, på Lärarnas riksförbund, säger att många medlemmar hört av sig till facket med oro under pandemin. Bild: Privat

Ny undersökning: Många lärare otrygga på jobbet under coronapandemin

Oro över smitta och en ökad arbetsbelastning. Det uppger lärarna i Kungsbacka att man upplevt under pågående läsår.
– Det sätter sig psykiskt att gå till jobbet med en orosklump i magen. Man mår inte bra och presterar inte bra, säger Johan Bergström på Lärarnas riksförbund.

ANNONS
LocationKungsbacka||

För några veckor sedan skickade Lärarnas riksförbund ut en enkät till sina medlemmar om coronasituationen i skolorna. Enkäten skickades till cirka 570 yrkesverksamma lärare i Kungsbacka kommun, varav en tredjedel svarade. Av dessa svarar 62 procent att de inte känt sig trygga på sin arbetsplats under pågående läsår. Johan Bergström arbetar som lärare på Särö skola och är centralt ombud för fackförbundet.

– Det som oroar oss mest är att det är så många av lärarna som känt sig otrygga på skolorna och det är främst på grund av smittorisken, det inte går att hålla avstånd i vare sig klassrum, korridorer eller på andra ställen i skolorna, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Så trångbodd är ditt barns skola – många är fyllda till max

Men när lärarna fick börja använda skyddsutrustning i skolan, minskade inte oron då?

– Som jag uppfattat det har det inte varit något jättespring efter skyddsutrustning men det blev en viss trygghet för de som var oroliga. Men det är fortfarande svårt att hålla avstånd till eleverna, man behöver ibland vara nära, speciellt när man ska hjälpa till med en uppgift.

Lärarnas riksförbund tycker att ledningen skulle ha reagerat tidigare och har bland annat lagt fram att man kunnat göra mer individuella anpassningar för lärarna. Facket tycker också att fler borde fortsatt med distansundervisning när eleverna återgick till undervisning på plats.

– Två tredjedelar hade man i alla fall behövt ha hemma, då hade fler lektionssalar kunnat användas för att sprida ut undervisningen. Det är klart att det är tudelat bland lärarna också, man vill ju samtidigt göra det som är bäst för eleverna så det inte blir kunskapstapp.

LÄS MER:Facket larmar om fulla skolor – risk för brandsäkerheten

Kvinna brun hår, page, grå kavaj
Gymnasiechefen Amra Salihovic förstår att det funnits en oro bland lärarna under året som gått, där man också fått ställa om efter snabba beslut som kommit. Bild: Privat

Gymnasiechefen Amra Salihovic säger att man har haft en bra dialog mellan huvudmän och skyddsombud där riskbedömningar och en rad åtgärder gjorts under pandemiåret.

– De har vi följt upp och skruvat i allt eftersom läget har förändrats. Makten ligger inte alltid hos oss, men vi har gjort det vi kunnat med hjälp av medarbetarnas inspel.

ANNONS

Hon tar som exempel att Kungsbacka fortsatt med delvis distansundervisning i större omfattning än många andra halländska kommuner. Det har möjliggjort att avstånd kan hållas då bara en tredjedel av eleverna varit i skolan. Men Amra Salihovic förstår att det fortfarande är många som känt en oro.

– Det är en olycklig siffra. Det värsta som finns är att någon ska gå till sin arbetsplats och känna otrygghet. Vi försöker göra allt vi kan inom mandatet vi har för att öka trygghetskänslan. Till exempel har lärare kunnat jobba hemifrån i den mån det är möjligt.

”Går inte att generalisera”

Skolchefen Maria Andersson, som ansvarar för förskola och grundskola, tycker det är svårt att dra några slutsatser av enkäten då den inte gått ut till samtliga medarbetare inom hennes förvaltning.

– Men såklart är varje medarbetares upplevelse viktig så det behöver vi ta på allvar. Det är klart att lärarna delar den oro som varit i samhället under pandemin och vi har ett ansvar att se till att man känner sig trygg på sin arbetsplats.

Kvinna med blå skjorta
Maria Andersson, skolchef, tycker inte enkäten är representativ för för- och grundskolelärarna i kommunen. Bild: Pressbild

LÄS MER:Nya förslaget: Så ska eleverna slippa pendla när högstadiet flyttas

Hade ni kunnat göra något från skolledningens håll för att göra situationen tryggare för lärarna?

– Våra rektorer har ett nära samarbete med de fackliga skyddsombuden och har gjort riskbedömningar löpande under året för att tillsätta åtgärder för att minska smittspridningen och skapa den trygghet som krävs. Sen har vi haft en otrygghet i hela samhället, så jag sätter det i relation till att många känner obehag på flera ställen, både på bussen och i butiken när man handlar, säger Maria Andersson.

ANNONS

LÄS MER:Anrika skolan är till salu – ska bli bostadsrätter

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS