Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ny psykmottagning för unga: ”Ska bli enklare få någon att tala med”

På torsdagen invigdes regionens nya mottagning för unga med psykiska problem i Kungsbacka. Kliniken ska kapa ner väntetiderna och förhindra att barn med psykiska problem faller mellan stolarna i vårdapparaten.
– Som jag längtat efter att få göra detta, sade psykiatrinämndens ordförande Lars Gustafsson (KD) när han klippte bandet och öppnade dörrarna.

Mottagningen är en del av Region Hallands stora psykiatrisatsning och öppnades högtidligt på torsdagen inför ett stort mediauppbåd.

Lars Gustafsson (KD) klippte högtidligt ett rött band, för att markera att satsningen nu startas.

LÄS MER: Clara fick sitt bank-ID kapat – lurades på flera hundratusen kronor

– I region Halland har vi länge velat ha en sådan här mottagning för unga, som kan fylla glappet mellan närsjukvården och psykiatrin. Vi vill ha en väg in, är man ung ska det räcka med ett samtal för att hamna på rätt ställe för att få hjälp. Vi vet att problemen ofta blir värre när barn får vänta länge för att få en tid, säger Lars Gustafsson.

Målat själva

Kliniken vänder sig till unga mellan 6 och 17 år, som annars kan ha svårt att få tider på primärvårdens vårdcentraler. Ofta har de ångestproblem eller depressioner, men inte av så allvarligt slag att de kvalar in för behandling på BUP.

På väggarna hänger målningar som gjorts av ungdomarna själva. Det initiativet startades upp av NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa Halland, en paraplyorganisation för grupper som arbetar med unga psykiska hälsa.

LÄS MER: Ung Vänster i protest mot att Elektronen rivs

– Uppdraget var att ”måla något du blir glad av” och intresset från våra medlemmar var jättestort, fantastiskt roligt. Och alla tavlor fick en placering. Det var det viktigaste, att alla fick vara med, säger Mary-Anne Jakobsson från NSPH.

Välkommen satsning

De välkomnar satsningen från regionen.

– Väntetiderna på BUP är långa och de vänder sig till unga med tyngre problem, som kräver långa utredningar och kanske medicinering. På den här mottagningen kan ungdomar med ångest och depressioner få hjälp tidigare, genom att snabbt få träffa någon de kan tala med, säger Mary-Anne Jakobsson.

LÄS MER: Satsning på BUP i Halland

På skylten kallas mottagningen ”Barn och ungas psykiska hälsa”. Klinikchefen Helena Mortenius berättar att mottagningen bemannas av fyra psykologer, två kuratorer och en sjuksköterska. Dessutom delar de läkare och andra resurser med Halmstad, där en närmast identisk mottagning öppnas samtidigt.

Finns ett mörkertal

Hur många unga som kommer vända sig till kliniken vet ingen säkert.

– Nej, det är väldigt svårt att veta. Det kan absolut finnas ett mörkertal, ungdomar som försökt få hjälp, men som inte kommit fram någonstans, säger hon.

Mottagningen ligger på Kraftvägen i Kungsbacka, i en del av Elanders gamla tryckerilokaler som renoverats upp under det senaste året. Där ska barn och unga framför allt få hjälp med att träffa någon som de kan tala med om sina besvär och problem.

– Egentligen ska man se oss som en del av vårdcentralerna och primärvården. Men nu får barn och unga ett särskilt ställe att vända sig till direkt, utan att behöva gå vägen via vårdcentralen, säger Helena Mortenius.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.