Lagen i sig har inget krav på anonymitet men Kungsbacka kommun har bestämt att visselblåsaren själv kan välja om den vill vara anonym eller inte.
Lagen i sig har inget krav på anonymitet men Kungsbacka kommun har bestämt att visselblåsaren själv kan välja om den vill vara anonym eller inte. Bild: Kungsbacka kommun

Ny lag för visselblåsning

En ny del i visselblåsarlagen träder kraft i juli. Linnéa Princis, kommunjurist i Kungsbacka kommun, hoppas att anonymiteten som erbjuds ökar tryggheten vid en rapportering.

ANNONS
|

I december fick Sverige en ny visselblåsarlag. Från den 17 juli kommer den som rapporterar om missförhållande på arbetsplatsen skyddas mot repressalier. Kungsbacka kommun tillåter anonymitet både för visselblåsaren och för andra personer i ärendet.

– Tidigare, om man rapporterat om missförhållanden, har det inte funnits någon sekretess. Eftersom det blir en allmän handling direkt när det kommit in har det inte gått att skydda visselblåsarens identitet. Det gick inte heller att hindra att någon blev utpekad innan man hunnit utreda vad som egentligen hade hänt, säger Linnéa Princis.

Missförhållanden på arbetsplatsen

Även om lagen är något som införts för att möjliggöra visselblåsning hoppas Linnéa Princis att inget rapporteras.

ANNONS

– Vi hoppas ju såklart att vi sköter oss så bra att det inte finns något att rapportera. Men den nya lagen möjliggör att det kan komma fram sådant som annars kanske inte hade kommit fram, vilket gör att vi i så fall kan avhjälpa bristen.

Missförhållanden på arbetsplatsen handlar om omfattade brister i arbetsmiljön som har ett stort intresse för allmänheten och leder till stora konsekvenser. Det kan handla om att någon tagit en muta, förskingrat pengar från kommunen eller inte följt säkerhetsföreskrifter.

Garanterar anonymitet

Lagen i sig har inget krav på anonymitet men Kungsbacka kommun har bestämt att visselblåsaren själv kan välja om den vill vara anonym eller inte. Det är för att öka tryggheten vid en rapportering.

– Om det finns allvarliga missförhållanden vill vi i så fall att det ska komma fram. Även om det kan bli svårare att utreda när någon är anonym är det värt det om det innebär att man törs rapportera, säger Linnéa Princis.

Kommunen har en extern leverantör som tar hand om de eventuella rapporteringar som kommer in från visselblåsarna.

– Det är ett företag som arbetar med säkerhet och krishantering och som har levererat liknande tjänster sedan länge. Man kan välja att ange sitt namn till det externa företaget men att det inte ska lämnas vidare till oss på kommunen.

ANNONS

Sista utväg

Linnéa Princis hoppas att alla på kommunen fortfarande ska kunna prata med varandra om någonting inte stämmer.

– Det ses som en sista utväg, när inget annat fungerar. Ser man problem i den verksamhet man arbetar i är det ju naturligt att ta upp det med sin chef. Om det inte känns rätt kan man vända sig till chefens chef, till HR eller facket. Men har det blivit riktigt illa och man känner att man inte kommer någonstans, så fungerar visselblåsarkanalen som ett komplement.

LÄS MER:Nytt handelsföretag startar i Kungsbacka

ANNONS