Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Arkivfoto

Ny funktion i To Go-appen visar när det är trångt på bussen

I veckan som gick lanserade Västtrafik en ny funktion i sin To Go-app. Nu kan man se om det är trångt på bussen i Kungsbacka eller på tåget redan i appen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under pandemin som nu snart pågått i ett år har det flera gånger larmats om trånga bussar och tåg. Västtrafik har satt in fler turer och uppmanat resenärer att gå eller cykla istället för att åka kollektivt.

Nu har Västtrafik lanserat en funktion i reseplaneringsappen To Go som ska underlätta för resenärerna att välja att åka när det inte är någon trängsel i kollektivtrafiken.

Skärmdump Västtrafik.
Skärmdump Västtrafik. Bild: Skärmdump Västtrafik

Varför gör ni det här?

– Det är helt enkelt för att vi vill hjälpa våra kunder att på ett bra sätt kunna välja när man åker. Det ger våra kunder en större kunskap och möjlighet att göra val för att undvika trängsel, säger Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik.

Prognos över trängseln

Informationen om trängsel i appen är en prognos och bygger på data som samlats ihop i flera månader tillbaka och kommer från Västtrafiks automatiska kundräkningssystem.

– Det är ingen exakt prognos, det är ett riktvärde men ändå ett bra riktvärde.

Tanken är att resenärerna ska kunna undvika turer som det är trångt på och kanske kunna ta nästa tur i stället.

Funktionen är under utveckling och kommer att uppdateras löpande.

– Vi jobbar med att utveckla den i små steg tillsammans med kunder och under vägen hoppas vi kunna vässa den ännu mer, säger Kristian Lans.

Trygghet för resenärerna

Enligt Kristian Lans handlar funktionen om att skapa trygghet för resenärerna som under pandemin behöver resa med kollektivtrafiken.

Men i framtiden hoppas han att de som av olika skäl valt att åka på annat sätt hittar tillbaka till kollektivtrafiken.

– Bilresandet har tagit mark och det är inte hållbart för framtiden och för samhället som behöver ställa om och resa mer hållbart.

Karina Hansson

karina.hansson@kungsbackaposten.se

ANNONS