Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny boom för restaurangerna – svårt att hitta personal

Det har vänt för branschen som befunnit sig i kris under pandemin, där det varit tufft att hitta jobb. När restriktionerna lättade, skriker nu krögare i stället efter personal.
– Du får frågan från personer som vill anställa dig, säger nyutexaminerade kocken Oscar Brynfors.

19-åriga Oscar Brynfors från Onsala gick ut restaurang- och livsmedelsutbildningen på Elof Lindälvsgymnasiet i våras. Innan han tog studenten var det osäkert om han skulle få sitt drömjobb som kock på restaurang Toso, som ligger på Avenyn i Göteborg. Men det gick vägen.

– Det känns jättetrevligt, nu kan man planera lite mer vad man ska göra i framtiden, säger Oscar Brynfors och fortsätter:

– Nu har jag anställning till och med augusti och förhoppningsvis kan kontraktet förlängas även i höst. Men det finns även andra som hört av sig så jag har fler alternativ, det känns bra att dubbelsäkra upp eftersom det har varit så osäkert under pandemin.

LÄS MER: Restaurang Hegli begär skadestånd från kommunen – ”Vi har tappat omsättning”

Svårt att hitta både utbildad och extrapersonal

Han har märkt att i takt med att restriktionerna släppt har det även öppnat upp för mer jobb igen inom restaurang. Och det är mycket att göra.

– Det är konstant fullt upp. Man märker att det är svårt att få tag i utbildad och även extrapersonal, vi har försökt hitta personal men det är svårt, säger han.

Han förklarar att det är stor skillnad jämfört med förra året, då det var svårt att hitta jobb.

– Man märkte det redan i juni, då var det slut på jobb, man kanske kunde få en dag i veckan och i augusti var det helt stopp. Man gick många månader utan jobb, säger Oscar Brynfors.

LÄS MER: Hamburgerstället Diné Burger gör comeback till innerstan

Många har bytt bransch under pandemin

Krögaren Joaquim Thorbing, en av ägarna till Rum 35 i Kungsbacka, berättar att det är tuffare än någonsin att hitta restaurangpersonal just nu.

– Det var ett problem innan pandemin men nu är det ännu större. Det är många som bytt bransch för att osäkerheten i branschen har varit så stor under pandemin. Uppbackningen från staten har inte varit bra och man söker sig hellre till andra branscher med mer säkerhet, säger han.

LÄS MER: Nu står ölen och jäser på mikrobryggeriet i Åsa

Själv har han kunnat ta två dagar semester i sommar och hans kompanjon Johan Åkerlind kan inte ta ut någon semester i år på grund av personalbristen.

– Vi skulle väl behöva fyra personer till men det finns inte. Vi har lagt ut förfrågan på Facebook, till Arbetsförmedlingen och till bemanningsföretag men inte ens de har folk, säger Joaquim Thorbing.

LÄS MER: Allvarliga polisrapporten som stängde Södra – anmälningar om misshandel och våldtäkt”

En annan baksida av personalbristen är att det blir inflation, de restauranger som får tag i kockar, erbjuder mer i lön, menar Jouaquim.

– De erbjuder mer än de borde göra. Men man märker också själv när man är ute och äter att restaurangerna fått ta till en del nödlösningar. Man får ta in outbildad personal och lära upp dom på plats. De kämpar och sliter och gör sitt yttersta, men det är inte lätt för någon som blir inkastad på någonting de aldrig gjort förut.

LÄS MER: Från containerkök till restaurangkedja på fyra år

”Vi krögare måste få upp intresset igen”

Det är inte lätt att hitta en lösning åt personalbristen förklarar Joaquim Thorbing. För Rum 35 är det inte sommarperioden han mest är orolig för.

– För oss är det hösten som är vår bästa tid, när vi kör igång med standup-kvällarna. Och just nu står vi inför en höst där vi inte riktigt vet hur vi ska lösa personalfrågan, säger han och fortsätter:

– Jag tror det är viktigt för oss krögare att göra någonting, skapa ett intresse för jobbet igen. Så att folk förstår hur jävla roligt det är att jobba på restaurang. Det är en livsstil, vi krögare måste få upp intresset igen så att fler vill utbilda sig och lära sig yrket.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.