Nu är vaccineringen av personer födda 2004 och 2005 igång i Region Halland.
Nu är vaccineringen av personer födda 2004 och 2005 igång i Region Halland. Bild: Roger Larsson

Nu är vaccineringen av 16-åringar igång

Nu är vaccineringen av tonåringarna i Kungsbacka igång. Bokningen har varit öppen i en vecka – och redan har runt hälften bokat tid.
– Vi har en fin bokning bland ungdomarna, säger tillförordnad biträdande smittskyddsläkare Mats Erntell.

ANNONS
|

Andelen coronafall har ökat i Halland de senaste veckorna. I Kungsbacka noterades den högsta siffran på hela sommaren förra veckan. Nu ligger hoppet på vaccineringen – där Kungsbacka ligger bra till jämfört med övriga kommuner i både Halland och Västra Götaland.

Vecka 30 hade 85,7 procent av Kungsbackaborna över 18 år fått första dosen vaccin. Det är högre än resten av Sverige där andelen som fått minst en dos vaccin samma vecka var 78,1 procent.

LÄS MER: Coronafallen i Kungsbacka ökar – högsta noteringen på hela sommaren

Bokningen öppen för 16-åringar

Och nu kan även personer under 18 år boka vaccintid i regionen. Bokningen för personer födda 2004 och 2005 har varit öppen i en vecka – och nu är vaccineringen igång.

ANNONS

– Vi hoppas givetvis på att den här gruppen ska ansluta sig och vaccinera sig precis som övriga grupper gjort. Vi ser redan en snabb bokning sedan vi öppnade förra måndagen, säger Mats Erntell, tillförordnad biträdande smittskyddsläkare i region Halland. Han är även medicinskt ledningsansvarig för vaccinationscentralerna i Halmstad och Varberg.

Mats Erntell, tillförordnad biträdande smittskyddsläkare i Region Halland. Han tror inte att samtycke kommer bli något problem vid vaccinering av omyndiga.
Mats Erntell, tillförordnad biträdande smittskyddsläkare i Region Halland. Han tror inte att samtycke kommer bli något problem vid vaccinering av omyndiga. Bild: Roger Larsson

Ungdomar angelägna att få vaccin

Mats Erntell meddelade på tisdagen att lite över hälften av ungdomarna födda 2004 i Halland redan bokat in sig för första dosen vaccin, motsvarande siffra för personer födda 2005 är lite färre än hälften.

– Det är en viktig sak för skolungdomarna att komma tillbaka till skolan. Så jag tror det har fått dem att boka in sig. Det är inte kul att gå gymnasiet hemifrån i tre år, det är en hopplöshet. Så jag tror att de är angelägna om att få komma i vanliga gängor igen, säger Mats Erntell.

Smittskyddet: Samtycke inget stort problem

Ungdomarna blir första stora gruppen att få vaccin mot covid-19 utan att vara myndiga – vilket kräver samtycke med vårdnadshavaren. Detta är ingenting som oroar smittskyddet.

– Vi förväntar oss och tror att de flesta av de ungdomar som kommer har sina föräldrars samtycke. Vi tror inte att det är ett stort problem, säger Mats Erntell.

Till vaccinationstillfället ska ungdomen ha med sig en blankett ifylld med vårdnadshavarens samtycke.

ANNONS

LÄS MER: Planterade 12 kilo fröer – skapade blommig åker

Om ungdomen skulle glömma blanketten eller välja att vaccinera sig trots sina föräldrars motstånd – görs en mognadsbedömning på plats vid vaccinationstillfället.

Då kontrolleras bland annat att ungdomen förstår konsekvenserna av vaccineringen.

– Grunden är att det ska vara samtycke inför vaccinationen, att ungdomen har med sig ifylld blankett eller föräldern till vaccinationstillfället. Men vi tror trots allt att det är en liten grupp som väljer att vaccinera sig utan samtycke.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS