Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild. Bild: Mårten Öhman. Bild: Mårten Öhman
Genrebild. Bild: Mårten Öhman. Bild: Mårten Öhman

Nu upphör besöksförbudet på Kungsbackas vård- och omsorgsboenden

På tisdagen löper Kungsbacka kommuns tillfälliga besöksförbud på vård- och omsorgsboenden ut. Och kommunen har valt att inte ansöka om en förlängning.
– Tillsammans tar vi ansvar för att genomföra besöken på ett tryggt och säkert sätt, säger Helene Ljungqvist, verksamhetschef för de kommunala vård- och omsorgsboendena i Kungsbacka kommun i ett pressmeddelande.

Kungsbacka kommun har haft ett tillfälligt lokalt besöksförbud sedan 3 december som löper ut 23 februari. Och kommunen har alltså valt att inte ansöka om en förlängning av förbudet. Istället kommer man att jobba med säkra besök, skriver kommunen i pressmeddelandet. I det ingår bland annat att alla besök behöver bokas i förväg och att alla besökare ska bära munskydd.

Helene Ljungqvist, verksamhetschef för de kommunala vård- och omsorgsboendena i Kungsbacka kommun. Pressbild. Bild: Pressbild
Helene Ljungqvist, verksamhetschef för de kommunala vård- och omsorgsboendena i Kungsbacka kommun. Pressbild. Bild: Pressbild

– För att hitta ett hållbart sätt att ta emot besökare, där risken för smittspridning minimeras, är samspelet mellan verksamheterna och anhöriga viktigt, säger Helene Ljungqvist, verksamhetschef för de kommunala vård- och omsorgsboendena i Kungsbacka kommun och fortsätter:

– Även om alla som tackat ja till vaccination på våra boende nu är vaccinerade är det viktigt att fortsätta att följa myndigheternas rekommendationer och reglerna kring säkra besök. Tillsammans tar vi ansvar för att genomföra besöken på ett tryggt och säkert sätt.

Alla som har anhöriga på ett av kommunens vård- och omsorgsboenden ska ha fått information om hur besöken kommer att gå till. För den som vill träffa sina anhöriga utomhus kommer de säkra mötesplatserna med plexiglasskärm att finns kvar tills vidare. Kommunen uppger även att besök utomhus är att föredra i första hand, och att man även då ska hålla avstånd till den som besöks. Det rekommenderas även att båda bär munskydd under hela promenaden.

Detta gäller för besök vid Kungsbackas vård- och omsorgsboenden

Alla besök ska bokas i förväg

• Max två besökare per tillfälle

• Tvätta händerna med tvål och vatten på anvisad toalett eller använd handsprit

• Besöken sker i respektive lägenhet eller på annan anvisad plats.

• Som besökare får man inte vistas i gemensamhetsutrymmena eller i övriga lokaler.

• Minst två meters avstånd, både till sin anhörige, personal och övriga.

• Avstå från besöket när du känner dig sjuk, även vid milda symtom. Då undviker du att smitta andra.

Per Anger

[email protected]