Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nu stänger lokalerna – efter 93 000 doser

Nästa vecka stänger vaccinationscentralerna i Halland. Elektronen dit tusentals Kungsbackabor vallfärdat för att få sina vaccindoser har öppet för drop-in, för sista gången, nästa torsdag. Men man förbereder sig för att öppna igen till hösten.
– Pandemin är inte över. Det är tänkt att det ska fortsätta efter sommaren om det finns behov, säger vaccinationsansvarig Charlotte Lagerqvist.

För exakt ett år sedan startade massvaccineringen i Kungsbacka. Fram till i slutet av september fungerade Tingbergshallen som vaccinationscentral. Bara några veckor efter att man stängt ner vaccinationscentralerna beslutades att de skulle öppna igen och i Kungsbacka blev Elektronen den nya vaccinationscentralen. Nu stängs den också ner.

Trycket på att vaccinera sig har förändrats över tid och nu är intresset för lågt för att ha centralen öppen berättar Charlotte Lagerqvist, verksamhetschef på Capio i Kungsbacka, som ansvarar för vaccineringen.

– Vaccinationsviljan avtar. I början var den väldigt stor, då var det i stället bristen på vaccinet som gjorde att man fick släppa på i olika åldersgrupper. Nu har vi gott om vaccin men färre intressenter, säger hon.

”Skona sjukvården nu under sommaren”

Totalt har nästan 93 000 doser getts på vaccinationscentralerna Tingbergshallen och Elektronen. Nästa torsdag mellan klockan 14 och 17.00 är sista dagen man har öppet.

– Funderar man på att ta sin tredje dos eller om man ska ut och resa i sommar så kan man passa på att ta den nu när man kan droppa in. Vissa länder har fortfarande krav på när man tog sin senaste dos och för att skona sjukvården nu under sommaren kan det vara bra att ta den under nästa vecka, säger Charlotte Lagerqvist.

Båsen står kvar till hösten

Två vårdcentraler i Kungsbacka kommer fortsätta att vaccinera men Charlotte Lagerqvist vet inte hur mycket kapacitet som finns under sommaren. Hon berättar att man är väl förberedd inför hösten om man ska öppna upp igen.

– Pandemin är inte över. Det är tänkt att det ska fortsätta efter sommaren om det finns behov, så vi kommer inte packa ihop på Elektronen nu eftersom det är meckigt att få det på plats igen. Man vill kunna ställa om snabbt om det behövs, säger hon.

Hur känns det nu, exakt ett år efter vaccinationscentralerna öppnade?

– Det känns nästan som det är ännu länge sen. Det går ju smidigare nu och vi har lärt oss mycket på det här året. Jag tar med mig att samarbetet med befolkningen varit bra, de har varit förberedda, i ett fort tempo, med otroligt lite klagomål och frågor. Det känns som man gjort det här tillsammans med befolkningen, man har anpassat sig och vet vad som gäller.

LÄS OCKSÅ: Smittspridningen minskar – men ändå risk för ny topp

LÄS OCKSÅ: Nu byggs nya vaccincentralen – ”Blir lite av ett löpande band”

LÄS OCKSÅ: Jens var en av de första i Sverige att smittas av corona: ”Tänker på det varje dag”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.