Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Nu stänger klassiska elbutiken – ”Ska inte stå här tills de får bära ut mig”

I 60 år har butiken Elektrotjänst vid torget varit en klassisk innerstadsadress. Nu stänger den, när ägaren Lars-Bruno Johansson bestämt sig för att gå i pension.
– Jag ska inte vara här tills de får bära ut mig, säger han.

Den är både liten och trång och ska vi prata patina så är det få innerstadsbutiker som slår Elektrotjänst. Varje kvadratcentimeter andas historia och bakom disken gäller fortfarande ett klassiskt system med rediga trälådor, uppmärkta efter innehåll.

Lars-Bruno Johansson tog över butiken efter sin pappa 1984. Sedan dess har han varit en stabil institution i innerstadens handelsflora. Och, ska tilläggas, ofta en räddande ängel för moderna storstadshipsters som fyndat vintagelampor och kristallkronor på second hand. För på senare år är det reparationer och renoveringar som tagit allt mer tid.

Mer än bara jobba

Nu lägger han ner. Snart fyller han 77 och livet innehåller mer än att stå bakom disken i en butik, förklarar han.

– Jag vill ju inte stå här tills någon får bära ut mig härifrån, säger han med ett leende.

LÄS MER: Kungsbacka växer mest i Halland – då passeras 100 000 invånare

Och egentligen fanns planerna på att gå i pension redan förra året.

– Men så kom ju pandemin, det gick helt enkelt inte. Och det senaste året var ju dåligt rent försäljningsmässigt, så jag kunde inte lämna. Men nu kände jag att det var dags, säger han.

Och hur känns det, efter alla dessa år?

– Det känns faktiskt bra, jag har ju pratat så länge om detta med att sluta, nu blir det verkligen av. Men det är väldigt mycket mer att göra än jag trodde, säger Lars-Bruno Johansson.

En rolig tid

Han medger att det också finns ett visst stråk av vemod i beslutet. Det är mängder med kunder som passerat framför disken under de nästan 40 år som Lars-Bruno haft den. Och som fått hjälp med allt från att bygga om danska designerlampor från 70-talet, till renovering av kristallkronor med anor från 1800-talet.

LÄS MER: Titta in i Kungsbackas största parkeringshus: ”Snyggt och tilltalande”

LÄS MER: Josefin Saaek och Nathalie Adolfsson tatuerar i Innerstaden: ”Alla sorters människor kommer hit”

– Vemodigt, absolut, men det har också varit en rolig tid, jag har kunnat hjälpa folk med både små och stora problem när det gäller lampor och belysning. Och jag har fått massor av uppskattning, av nöjda kunder. Inte minst nu när det börjar bli känt att jag stänger. Många som kommer in tycker att ’du får inte sluta’, säger han.

Verkstad hemma

Och sluta helt tänker han inte göra. Det benet av verksamheten som handlat om att renovera och bygga om gamla lampor tänker han fortsätta med. Men då från hemmaplan, och utan tvingande öppettider.

– Ja, är det något jag inte kommer sakna så är det bundenheten. Butiken har öppettider som ska följas, även om jag varit lite dålig på det den sista tiden. Men hemma i verkstaden kan jag jobba när jag vill, inte när jag måste.

LÄS MER: Saluhallen växer – satsar på stor ny avdelning

LÄS MER: Från containerkök till restaurangkedja på fyra år

Brinner för fiske

För den som inte känner till det så är Lars-Bruno Johansson också djupt och intensivt engagerad i både fiske- och miljövård i Kungsbacka. Han är representant i flera fiskevårdsområden och han är länsstyrelsens tillsynsman över fisket i havet. Förra året fick han kommunens miljöpris, för sitt långa engagemang för fisk och miljö. Att han också är en driven sportfiskare är inget han sticker under stol med.

– Fisket är självklart något jag hoppas få mer tid till. Både att fiska själv, men också till att jobba med fiskevården. Vi håller på nu att söka tillstånd för nya elfisken i Rolfsån, för att få en bättre status på laxens situation i vattendraget.

Tur till Klovsten

Butikslokalen i det sydvästra hörnet av torget ska vara utrymd och tom i mitten av augusti. Lars-Bruno har under åren sparat undan och samlat på sig mängder av reservdelar och annat bra-att-ha-material. De får åka med till hemmaverkstaden. Resten av inventarierna hamnar antagligen återvinningen.

– Det kommer nog bli en och annan tur till Barnamossen och Klovsten. Men i mitten av augusti ska allt vara ute. Om allt går som det ska och Norge släpper in oss, så åker vi då direkt till Tromsö för att fiska hälleflundra och torsk, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.