Nu sopas vintergruset bort i Kungsbacka

Frostnätterna är över i Kungsbacka. I och med det har kommunen börjat att städa upp det grus och flis som har använts för att bekämpa halka på kommunens gator. – Målet är att vi ska vara klara första maj, säger Per Bodén, arbetsledare på teknik, data och drift på Kungsbacka kommun.

ANNONS
|

Under veckan började Kungsbacka kommun med vårstädningen, i kommunens centrum, efter vintersäsongens grus och flis.

– Vi har redan börjat lite grann i mindre skala men från och med måndag så börjar entreprenörerna köra ytterområdena, säger Per Bodén, arbetsledare på teknik, data och drift på Kungsbacka kommun.

Förra året sopades 1500 ton flis och grus upp från kommunens gator efter vintersäsongen. I år får tror Per Bodén att det gått åt mer.

– Vi vet inte förrän vi har samlat in den totala mängden men jag får en känsla att det har gått åt mer under senaste vintersäsongen.

ANNONS

Detta baserar han på mängd snöfall som orsakat riskhalka.

– När vi hade mycket snö så var vi ute i flera omgångar även om vi hade lagt ut flis innan det. Sedan hade vi snöfall även efter det när det var kaos på motorvägen.

Utsatta områden

De områden som det lagts ut mest flis på är de kallare ytterområdena som exempelvis Frillesås, Särö och Åsa. Bortsett från detta har halkbekämpningen varit hyfsat fördelad i kommunen.

Kommunen ansvarar för städningen på den kommunala mark medan de privata markytorna sköts av fastighetsägare och lokala bostadsföreningar. Utöver detta har Trafikverket ansvar för städningen på bland annat Onsalavägen.

I nuläget förväntas uppsopningen vara klar den första maj.

– Vi brukar säga att vi ska vara färdiga till första maj men det beror på mängden flis. Det kan bli tidigare och senare beroende på hur det ser ut.

”Det är farligt att lova något”

När kommunen kommer att städa på mer specifika områden är inget Per Bodén vill gå ut med.

– Vissa år börjar vi i centrum och vissa år i ytterområdena. Schemat vi har är mer som ett arbetsschema för våra gubbar.

Han berättar sedan att det är farligt att lova något då det är mycket flis på vissa gator och mindre på andra.

ANNONS

– Vi har dock startat 14 dagar tidigare än vad vi brukar för att det på sistone varit ett mildare väder, säger han och fortsätter:

– När vi sagt att vi ska vara på ett särskilt ställe på en särskilt dag har vi fått kritik men vi gör så gott vi kan för att det ska bli flisfritt fram till första maj.

LÄS MER:Kungsbacka toppar vintercykling: ”Har varit kul”

LÄS MER:Kvinnor halkar mest – men Kungsbacka får godkänt

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS