Nu seglar Malin iväg med Ostindiefararen: ”Otroligt mäktigt”

Malin Bergand från Kungsbacka har utsikt över Ostindiefararen Götheborg från kontoret. När radioprofilerna från Morrongänget utlyste en tävling om att få åka med en bit på det världsberömda skeppet tvekade hon inte.
– Jag har blivit lite mer äventyrlig med åren. Man lever bara en gång.

ANNONS
LocationKungsbacka|

Ostindiefararen Götheborg har legat vid sin hemmapir i Eriksberg, i Göteborg, det senaste året. Malin Bergand som arbetar som ekonomiansvarig på ett företag på andra sidan älven har sett det ståtliga fartyget med fascination.

– Jag är intresserad av båtar och har tänkt tanken att jobba på Kustbevakningen till exempel. Så när den här chansen dök upp så kände jag att det är once in a lifetime, berättar hon.

Följer med till Helsingborg

Det som hände var att hon lyssnade på Mix Megapol en morgon, då besättningsmän var på besök hos Morrongänget, och berättade om kommande resa. I samband med det utlystes en tävling, där två personer hade chans att vinna en plats till första etappen mot Helsingborg.

ANNONS

– Jag skickade in en presentation, och i fredags ringde de och sa att jag vann. Då var jag fortfarande på jobbet, och skulle på studentfirande på kvällen. Dagen efter mönstrade jag på, så det gick hastigt och lustigt.

Lärt sig grunderna på rekordtid

På lördagen var det dags att lära sig grunderna. Ungefär 20 personer ingår i den fasta besättningen, men det tillkommer mellan 50 och 60 däcksmän. En sådan däcksman är Malin.

– En del är lite mer erfarna än mig, men däcksmän behöver ingen utbildning så en del är helt gröna. Det hade väl varit bra med lite längre förberedelsetid så man kunnat öva på lite knopar och sådär. Men vi har redan lärt oss en hel del om segel och riggen, och vi har haft säkerhetsgenomgångar.

Först några stopp i Norden

Ostindiefararen Götheborg lämnar pir fyra under onsdagseftermiddagen och beger sig söderut. De första månaderna ska den besöka flera platser i Norden, och Malin Bergand ska alltså gå av vid första stoppet, Helsingborg den 16 juni. Resan dit kommer gå lite långsammare än vanligt, eftersom Ostindiefararen legat i hamnen i ett år.

– Vi kommer kryssa runt lite för att hinna hissa alla segel som inte varit använda på länge, säger Malin.

ANNONS

Under vintern ska skeppet stanna i Medelhavet, innan färden mot Asien återupptas. Någon gång under 2023 beräknas målet vara nått. Då är det alltså första gången på 16 år som skeppet besöker Kina.

Historiskt tillfälle

– Jag ser framemot hela upplevelsen, det kommer bli otroligt mäktigt. Jag förstod inte innan hur stort det här är för de som jobbat länge med det här. Det är ett historiskt tillfälle.

Malin Bergand är inte det minsta orolig inför äventyret. Möjligen kommer de många nya engelska båttermerna vara en utmaning, men hon är taggad. Dessutom har hon införskaffat åksjukeplåster.

– Jag brukar inte bli sjösjuk, men jag har hört att även erfarna sjömän kan bli sjösjuka med Ostindiefararen för hon rullar lite speciellt. Men det brukar bli bra efter några dagar, säger Malin Bergand.

LÄS MER:Brandmannen firades ner mot lågorna: ”Det var ogreppbart”

LÄS MER:Ryska fartyg ankrar utanför Kungsbacka: ”Vi har koll”

LÄS MER:Guide till naturreservat: Här kan du vandra i Kungsbacka

ANNONS