Foto: Getty Images
Foto: Getty Images Bild: -

Nu kommer regnet – men faran för vattenförsörjningen består

Smhi flaggar för ostadigt väder och mycket regn i veckan. Men det räcker inte för att grundvattennivåerna ska återhämta sig.

ANNONS
|

En regnig vecka väntar i Kungsbacka. Stundvis kommer himlen att öppna sig och framför allt på torsdag spår prognosen inhållande nederbörd då det kan komma 10 millimeter regn.

– Det blir lite fram och tillbaka, sol emellanåt och skurar som passerar. Men det ska fortfarande bli ganska varmt, med temperaturer på mellan 19 till 20 grader, säger Linus Dock, meteorolog på Smhi.

Regnmängden kan orsaka översvämningar lokalt.

– Det går aldrig att utesluta helt vid kraftigare regn, framför allt i lågt liggande områden. Men det är ingenting vi går ut och varnar för i nuläget.

Sommarvärmen och solen kanske saknas av många semesterfirare, men nederbörden behövs. Tyvärr räcker inte en vecka med skurar för att återställa de låga grundvattennivåerna. Enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU) sjunker nivåerna och är under, eller till och med mycket under de normala, i Västra Götaland och Halland.

ANNONS

– En regnig vecka denna tid på året äts troligen upp av växtligheten och gör inte att grundvattnet återhämtar sig, säger Björn Holgersson, stadsgeolog på SGU.

För att grundvattnet ska stiga till normala nivåer krävs långa, ihållande regnperioder.

– Stormbyar, när det kommer mycket regn under kort tid, ger inte samma effekt. Det krävs tråkigt väder under betydligt längre tid.

Stor avkastning från snösmältningen, blöta höstar och regniga vårar är det som ger störst effekt på grundvattnet.

– Hade denna nederbörd kommit i våras hade den haft större nytta, säger Björn Holgersson.

Han har dock betryggande besked: de låga grundvattennivåerna är ingen långtidstrend.

– Vi är inte där än och behöver inte fördjupa våra brunnar för varje år, som i andra länder. I regel får vi en återhämtning varje vår. Just i år hade vi behövt en ännu blötare vår på grund av att förra sommaren var så torr.

Tove Gontran

redaktion@kungsbackaposten.se

ANNONS