Nu kan Tullverket stoppa misstänkt stöldgods: ”Inte vad vi hoppats på”

Nyligen trädde en ny lag i kraft där Tullverket får utökade befogenheter att stoppa misstänkt brottslighet vid gränsen. Varje år stjäls båtar och motorer för över 300 miljoner kronor i Sverige, men enligt Thomas Andersson, regional samordnare för Båtsamverkan Region Väst, så behövs det göras mer för att minska stölderna.

ANNONS

LÄS MER:Båtsamverkan har drivit tjuvarna till östkusten

De allra flesta båtar och båtmotorer som stjäls förs ut ur landet. Problemet har tidigare varit att Tullverket inte haft möjlighet att ingripa för att förhindra att misstänkt stöldgods lämnar landet. Med den nya lagen som trädde i kraft 1 augusti, innebär det att tullpersonalen kan ingripa och söka igenom fordon som de misstänker har med sig stöldgods.

– Fakta är ju att det förs ut enorma mängder stöldgods varje dag, och det är oerhörda summor det rör sig om. Den här lagen gör det möjligt för tulltjänstpersonal att till exempel hålla kvar någon om de upptäcker något misstänkt. När de springer på stöldgods kan de nyttja lagen på ett annat sätt, säger Thomas Andersson.

”Lagen är inte vad vi hade hoppats på”

Andersson förklarar att tullen fokuserar mycket på införsel vilket han menar kommer få fortsatt fokus även efter lagändringen. Enligt Thomas Andersson kommer det därför inte påverka utförseln av stöldgods avsevärt.

– Den här nya lagen är kanske inte riktigt vad vi hade hoppats på. Vi hade kanske hoppats på att politikerna skulle gett tullen ett uppdrag eller specifikt mål att leta efter stöldgods. Det blir en helt annan grej då. Det innebär att kan de öppna vilken bildörr som helst och kontrollera. Jag hade velat se betydligt flera utförselkontroller, säger han.

LÄS MER:Åtalas för flera båtbedrägerier – pengarna gick till knarkskulder

Thomas Andersson betonar att han tycker det är jättebra att Tullmyndigheten stöter på något så kommer de kunna agera på ett annat sätt. Samtidigt menar han att om fokuset på införselkontrollerna kommer fortsätta vara lika koncentrerat så kommer det inte stoppa utförseln.

– Om det är fler utförselkontroller kommer det ju öka risken för att åka fast för de personer som valt att hålla på med den här typen av brottslighet. Ökar riskerna för tjuvarna så kommer stölderna minska, säger Thomas Andersson.

Positiva reaktioner i lokala båtklubben

För den anrika båtklubben Kungsbacka Båtsällskap så är lagändringen mycket positiv.

– Det är verkligen välkommet. Vi har pratat om det här nere på klubben och den här lagen kanske innebär att fler kan få tillbaka sina stulna motorer, säger Kent Isaksson, hamnkapten på Kungsbacka Båtsällskap.

LÄS MER:Lämnade in båten på service – hittade den till salu på nätet

Enligt Isaksson har klubben dock varit förskonade med stölder, endast två på två år, men han menar att lagen kommer gynna både båtbranschen och privata båtägare.

– Vi har ju vaktbolag som patrullerar här, men har man inte det och blir av med sina grejer så innebär det kanske att Tullen kan spåra vems motorn är så dess rätta ägare kan få tillbaka det som stals, säger Kent Isaksson.

Polisinspektör Thomas Andersson betonar att allt som görs för att motverka brottslighet som båtstölder är bra.

– Allt om som görs är bra, men det behövs göras mer. Antalet stölder kommer inte påverkas jättemycket vid de få tillfällen som Tullen gör utförselkontroller. Ge Tullverket ett uppdrag eller öka Polisens resurser så att Tullen och Polis kan hjälpas åt i hamnarna.

Det innebär den nya lagen

Från den 1 augusti kan Tullverket ingripa, utifrån vissa regler, mot alla typer av brott. Ändringar i smugglingslagen gör det möjligt för tulltjänstemän att bland annat ingripa vid misstanke om stöldgods, människohandel och brott mot knivlagen. Detta gäller när brottet upptäcks i samband med den ordinarie verksamheten inom ramen för myndighetens uppdrag.

Källa: Tullverket

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS