Nu kan fler Kungsbackabor ta del av rymden: ”Hoppas locka barn och unga”

Efter tre års arbete är rymdobservatoriets besökscentrum invigt. Inför stor publik höll bland andra Chalmers rektor Stefan Bengtsson tal inne i den nya, men delvis begagnade byggnaden.

ANNONS
|

Bygget har pågått länge, och en av anledningarna är den höga målsättningen om att allt material skulle vara återbruk. Det lyckades man inte med, men hälften av allt material, däribland golv, kök, badrum och dörrar har nedmonterats på andra ställen.

Resultatet är en svart spektakulär byggnad på Råö, med stora fönster som vetter ut mot de gigantiska teleskopen som står på berget utanför. Utställningen inne i besökscentrum har bland andra elever på Kollaskolan och Aranäsgymnasiet varit med och utvecklat.

Hoppas att unga hittar dit

Kirsten Kraiberg Knudsen från Chalmers forskar om galaxbildning till vardags. Hon höll i invigningen och presenterade talarna innan de gick upp på scen. Hon hälsade alla besökare välkomna och hoppas framförallt att barn och unga kommer vilja besöka rymdobservatoriet i Onsala.

ANNONS

Även Chalmers rektor Stefan Bengtsson tryckte på vikten av att ungdomar finner intresse i rymdforskning.

– Vi hoppas vi kan locka barn och unga till intresset, det är de som ska möta de utmaningar vi har framöver.

Närheten till teleskopen

Under invigningen var det i alla fall många, både barn och vuxna som hittat dit. Eleverna som ingick i arbetet med utställningen kom dit med bussar, och utöver det var det både forskare, representanter från Lantmäteriet och från Hasselbladstiftelsen, media och rymdintresserade som lyssnade på talen.

Robert Cumming, forskare och kommunikatör på observatoriet säger att det nya besökscentret kommer innebära att fler kan ta del av det som sker ute på Råö. Han tror också att de faktum att byggnaden ligger mitt bland teleskopen kommer höja upplevelsen.

– Att rent fysiskt kunna se hur teleskopen rör sig ger något extra. Kanske kan man känna att man ta till sig universum. Vi hoppas att både ungdomar, studenter och forskare kan upptäcka egna vägar till ett arbete inom teknik eller naturvetenskap, eller bara att vi lyckas väcka nyfikenheten, säger han.

LÄS MER:Yttersta konsekvensen –stängda idrottsanläggningar: ”Hoppas vi slipper”

LÄS MER:Tekniskt strul har försenat ishallen: ”Snart klar”

LÄS MER:Ilskan mot sparförslaget: ”Rör inte julbelysningen”

ANNONS