Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nu kan du snart ta klassiska båten från Fjärås över Lygnern

Efter lång väntan är det nu klart. Isa af Lygnern får en laddstolpe på Fjärås-sidan av sjön. Det innebär att det kommer bli fler turer från Kungsbackahållet.

Ångbåten S/S Isa slutade att trafikera Lygnern 1924. Men 2011 återuppstod båten som Isa af Lygnern då ett gäng entusiaster byggde en mer eller mindre kopia som drivs helt av el.

68 000 kronor i bidrag

Nu har föreningen Isa af Lygnern fått ett tillskott på 68 000 kronor av Lokalt ledd utveckling. Pengarna kommer att gå till en laddstolpe på Fjärås-sidan.

LÄS MER: Lygnern Runt skjuts fram

– Det gör att vi kommer kunna utgå från Fjärås. Bryggan har funnits i många år och den invigdes av kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka. Vi har väntat på den här laddstolpen länge, säger Jan Sjöström, ordförande i föreningen.

Elen har räckt precis

Tidigare har man bara kunnat ladda båten i Sätila. Därför har det bara blivit korta turer fram och tillbaka eftersom elen räckte nätt och jämnt.

LÄS MER: Guide till naturreservat: Här kan du vandra i Kungsbacka

– Nu ska vi har ett samarbete med Naturum på Fjärås Bräcka. Tanken är att man ska kunna göra längre turer på Fjäråssidan. Det öppnar ju också för att lättare kunna binda samman Fjärås och Sätila med båttrafiken.

Förra året stod Isa af Lygnern stilla på grund av pandemin. När trafiken kan börja i år är oklart.

LÄS MER: Mark vill lägga avloppsledning i Lygnern – riskerar att läcka

– Vi har skrivit på hemsidan att vi börjar i juni, men det tror jag inte på i dagsläget. Däremot så hoppas jag att restriktionerna snart kan lätta, men vad det innebär för oss är omöjligt att säga. Vi kommer att fatta ett nytt beslut längre fram, säger Jan Sjöström.

LÄS MER: Ladda ner Kungsbacka-Postens nyhetsapp

Går att boka båten

Isa af Lygnern går att boka och det kallas då charter. Det sker oftast på för- och eftersäsongen.

– Sedan har vi kryssningar med mat och dryck och olika turer som ibland är guidade. Tidigare har turerna utgått från Fjärås och gått till Ramhultafallet bland annat. Nu hoppas vi kunna göra liknande turer från Fjärås, säger Jan Sjöström.