Nu invigs arkiv över minnen – Kungsbacka rikt representerat

Den som är intresserad av hur livet i Fjärås, Vallda, Hanhals eller Älvsåker såg ut i början av 1900-talet kan nu få sina historiska begär tillfredsställda. På måndag invigs den digitala folkminnestjänsten Folke.
– Det kan handla om seder och bruk, folktro och hur man arbetade på gårdarna, berättar Kamilla Kärrstedt från Institutet för språk och folkminnen.

ANNONS
|

På måndag den 17 januari lanseras Folke, en digital plattform för folkminnen. För satsningen står Institutet för språk och folkminnen (Isof) samt Nationella språkbanken, och inledningsvis kommer omkring 150 000 sidor att offentliggöras.

– Invigningen kommer att vara digital och hållas via Zoom. Dels är det då vi har pandemi och inte kan samla för många, men också för att visa upp Folke som är en digital plattform, berättar arkivassistent Kamilla Kärrstedt.

LÄS MER:Detaljen många missar – pinnen ska inte med i covidtesterna

Vad är Folke?

– Folke är en digital arkivtjänst där man kan ta del av folkminnesmaterial, och det är ett projekt som pågått under många år där vi har digitaliserat material som är 70 år eller äldre. Man kan säga att det i huvudsak är från och med mitten av 1800-talet och hundra år framåt som är representerat.

ANNONS

Kamilla Kärrstedt berättar att det finns en mängd material som bland annat härstammar från gamla rundresor på landsbygden där man har dokumenterat och samlat in berättelser, främst från vardagslivet i det gamla bondesamhället. Och enligt Institutet för språk och fornminnen ska Kungsbacka kommun vara rikt representerat i arkiven, dock står inte Kungsbacka stad i fokus den här gången.

– Det är snarare byarna och områdena utanför Kungsbacka, de gamla socknarna som Fjärås, Älvsåker, Hanhals och Vallda, som finns med. Och det kan handla om seder och bruk, folktro och hur man arbetade på gårdarna, berättar Kamilla Kärrstedt.

LÄS MER:Fårstölder tros öka igen – Erik i Onsala utsatt: ”Vanligare än vi tror”

Släktforskare och hembygdsföreningar

Intresset väntas vara ganska stort, inte minst bland människor som intresserar sig för släktforskning eller är engagerade i hembygdsföreningar.

– Så i samband med invigningen kommer vi förutom att berätta om projektet även förklara hur man använder Folke. Det kommer att vara en karta där man kan klicka på de områden man är intresserad av.

Hur deltar man i invigningen?

– Dels kan man leta upp vår sida på Facebook, där finns det en länk till eventet. Men det allra enklaste sättet att nå invigningen är via myndighetens webbsida, isof.se. Vi kommer att lägga ut eventet där inom kort, säger Kamilla Kärrstedt.

ANNONS

LÄS MER:Onsalabons otäcka besök utanför huset: ”Väldigt säker på att det var en varg”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS