Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild. Bild: Robin Aron
Genrebild. Bild: Robin Aron

Nu inleds vaccineringen av allmänheten i Halland

Vaccineringen av fas 4 tidigareläggs i Halland och redan på fredag kommer Region Halland släppa de första tiderna.
I Kungsbacka sker massvaccineringen i Tingbergshallen.

Region Halland justerar nu vaccinationsplanen för fas 4. Från och med fredag kommer personer födda 1963 och tidigare kunna boka in sig för vaccinering mot covid-19 från vecka 20 och framåt. Det skriver regionen i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen.

– Vi har följt storleksordningen i faserna och storleken i fas 3 har vi inte riktigt varit säkra på. Den börjar att bli mättad och då såg vi att det var dags att släppa på fas 4. Det är tillgången på vaccin i kombination med bokningsintresset som styr tempot, säger Region Hallands vaccinsamordnare Pernilla Wallerstedt.

LÄS MER: Smittan minskar – lägst antal fall sedan i höstas

”Släpper på i kontrollerad takt”

Den 22 april kom beskedet att försenade vaccinleveranser tvingade regionen att skjuta fram möjligheten för allmänheten att boka tid, från vecka 20 till vecka 24. Men nu ändrar sig alltså regionen igen.

– Vi har gjort en uppskattning på hur många som är i riskgrupperna och som det ser ut nu kommer vi att kunna släppa på i en kontrollerad takt. Det känns jätteroligt och det är många som har väntat på det.

Bokningsintresset högt

Enligt planen kommer personer födda 1963 och tidigare kunna boka vaccintid på fredag 14 maj, och på lördag släpps tider för personer födda 1964 och tidigare. Under kommande vecka, vecka 20, fortsätter regionen att släppa ytterligare vaccintider.

– Bokningsintresset har hittills varit väldigt högt. Vi släpper tider tre till fyra veckor framåt åt gången. Hur stor åldersindelning det blir i fas 4 beror på tillgången vaccin i kombination med bokningsintresset.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren: Då kan du leva som vanligt igen

Vaccinsamordnaren: Boka digitalt

Enligt regionen kommer brev att skickas ut till alla personer i åldern 18-59 år som ingår i fas 4, från och med fredag. Där kommer det finnas information om vaccineringen samt hur man bokar tid.

– Det enklaste sättet att få en tid är att gå in och boka digitalt. Är man obekväm med det finns det också ett telefonnummer man kan ringa, säger Pernilla Wallerstedt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.